Misschien verwacht je het niet maar Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is ondanks 3,7 miljoen inwoners een van Europa´s groenste steden. Daarnaast is deze interessante stad natuurlijk bekend vanwege de Berlijnse muur, die de stad jarenlang in tweeën splitste. Berlijn heeft vele bezienswaardigheden en lijkt als het ware op een groot openlucht museum. Elke straathoek ademt geschiedenis uit. In vergelijking met andere Europese hoofdsteden is Berlijn relatief goedkoop. Het is dus is een absolute must-visit. Maar wat te doen in Berlijn op zondag? En zijn de winkels open? We geven je alle informatie in dit artikel.

 

Zijn in Berlijn winkels zondag open?

Nee, gewone winkelketens zijn op zondagen in Berlijn gesloten. Berlijn heeft echter zoveel te bieden, ook op zondag, dat dit niet als een gemis zal worden ervaren. De horecagelegenheden in Berlijn zijn zondag wel open. In Berlijn kom je qua cultuur en geschiedenis volop aan je trekken. Geniet van al het bijzondere dat Berlijn te bieden heeft. Wat de highlights van Berlijn zijn en wat er onder andere te doen in Berlijn is, lees je hieronder.

Leestip: Winkelcentrum in Berlijn: welke winkelcentra zijn er en welke is de beste?

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Berlijn?

Ook al zijn de winkels niet vaak geopend in Berlijn, je kunt in Berlijn veel beleven. We hebben een overzicht voor je gemaakt met mooie bezienswaardigheden die je op zondag in Berlijn kunt bezoeken.

 

De Reichstag

De Reichstag is waarschijnlijk het meest unieke gebouw in BerlijnDe Reichstag is waarschijnlijk het meest unieke gebouw in Berlijn. Het bleef tijdens de wereldoorlogen gespaard. Een prachtig gebouw met een bijzondere glazen koepel. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over een deel van Berlijn. Dagelijks, dus ook op zondag, geopend van 08:00 tot 24:00 uur.

Tip, reserveer vooraf een toegangsbewijs.

 

De Berliner Mauerweg

Langs de voormalige Berlijnse muur loopt een route, de Berliner Mauerweg, met een lengte van maar liefst 145 kilometer. Je kunt hier (deels) langs fietsen of wandelen, waarbij het opvalt hoe verschillend Berlijn eruit kan zien, afhankelijk van de wijk of de buurt waar je je bevindt.

 

Het Mauerpark

Ben je op zondag in Berlijn? Breng dan absoluut een bezoek aan het Mauerpark. Behalve de vlooienmarkt die je daar kunt bezoeken, treedt hier veel aanstormend talent op (bandjes en artiesten). Op de helling is een klein stenen theater gebouwd, de Bearpit Karaoke. Grijp je kans en zing je favoriete nummer, vaak voor een groot publiek. Geweldig leuk om te doen of naar te kijken.

 

Het Park Sanssouci

Park Sanssouci bezoeken in berlijnDit 29 hectare grote park is heel het jaar door mooi om te zien met zijn klassieke huizen, schitterende paleizen en het Chinese theehuis. Hoogtepunt is beslist Schloss Sanssouci in rococo stijl, de Duitse versie van het Franse Versailles. De bijzondere tuinen zijn prachtig aangelegd met verschillende soorten bloemen en planten. Wie langer in Berlijn verblijft, kan hier een heerlijke (zon-)dag doorbrengen met een goed boek en een goed gevulde picknickmand.

 

Bezoek de dierentuin

In Berlijn vind je twee dierentuinen, waarvan de Zoölogische Garten in Charlottenburg een van de alleroudste én de mooiste dierentuin van Duitsland is.

Op een oppervlakte van ruim 35 hectare kun je meer dan 20.000 dieren bewonderen. Vergaap je in het gigantische aquarium aan duizenden vissen, reptielen en amfibieën. Deze dierentuin is op zondag open van 09:00 tot 18:30 uur.

 

Streetart

Bijna overal in Berlijn kom je wel ergens fantastische streetart tegen. Boek vooral een van de talloze toers rondom dit thema. The places to be zijn in elk geval Berlin Prenzlauer Berg: Mauerpark, Berlin Schöneberg: Bülowstraße, Berlin Mitte: Haus Schwarzenberg en Berlin Friedrichshain: Kino Intimes, RAW-Gelände

Je kunt ook zelf op onderzoek uit. Tip: installeer de gratis App Street Art op je telefoon.

 

Stasigevangenis in Hohenschönhausen

Een rondleiding in de Stasigevangenis in Hohenschönhausen is behalve indrukwekkend ook ongelooflijk interessant. Ex-gevangenen die hier gevangen hebben gezeten, leiden je vaak zelf rond en delen hun vaak heftige en huiveringwekkende verhalen met je.

Dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00 uur.

 

Rondje Ringbahn

Koop eens een standaard Tageskarte (dus geen enkeltje) en maak met de S-Bahn een rondje stad. Ondanks het feit dat deze mooie stad in de loop der jaren behoorlijk is veranderd, is het verschil tussen West- en Oost-Berlijn nog steeds goed zichtbaar. Erg interessant om te zien.

 

Maak een zwart-wit foto

Leuk om te doen en met een knipoog naar vroeger tijden zijn de vele fotoautomaten, die je met name in Friedrichshain en Prenzlauer Berg tegenkomt. Voor slechts twee euro krijg je vier zwart-wit fotootjes. Dat is pas een origineel aandenken aan je bezoek aan deze stad.

 

Checkpoint Charlie, Friedrichstraße

Checkpoint Charlie bezoeken in BerlijnEigenlijk mag je een bezoek aan een van de bekendste bezienswaardigheden niet missen. Checkpoint Charlie was de derde van negen controleposten bij een doorgang in de Berlijnse Muur. De Berlijnse muur was tussen 1961 en 1989 de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Hier werden strenge controles uitgeoefend wanneer iemand van het Amerikaanse deel naar het Russische deel reisde. De Berlijnse muur viel in 1989. In 2000 werd een replica van het originele wachthuisje op de plek van het originele neergezet.

 

Conclusie

Ook al zijn in Berlijn de winkels op zondag niet open, er zijn zoveel andere leuke en interessante dingen te beleven en te zien, hetgeen uit bovenstaande suggesties mag blijken.

 

 

Lees ook eens over andere grote populaire steden: