De naam Kopenhagen is afkomstig van het woord Købmandshavn, in het Nederlands vertaald naar koopmanshaven, omdat het vroeger een drukke havenstad was. Hoewel de inwoners van de stad vroeger leefden van landbouw en visserij, was het een strategische plaats. In de tweede helft van de 19de eeuw werd Kopenhagen goed bewoond en tot op de dag van vandaag wonen er zelfs ongeveer 632.000 inwoners. De stad Kopenhagen ligt op twee eilanden, genaamd de Seeland en Amager. Deze twee eilanden zijn verbonden door een brug. Het klimaat in Kopenhagen is kouder dan dat in Nederland. Er zijn strenge winters en milde zomers. Maar wat te doen in Kopenhagen en zijn de winkels gewoon open? We leggen het uit in dit artikel.

 

Zijn de winkels in Kopenhagen open op zondag?

Kopenhagen winkels zondag zijn geopend tussen 12.00 en 16.00 uur. Wil je een warenhuis of winkel bezoeken, dan zijn deze eerder geopend en langer. Kleine kioswinkeltjes zijn 24 uur per dag geopend en wil je wat lekkers kopen bij de bakker of een bloemetje halen in een bloemenzaak, dan kan dit op de zondag. Er zijn echter wel uitzonderingen te noemen dat Kopenhagen zondag open is voor winkels, zoals de feestdagen. Dan zijn de Kopenhagen winkels zondag gesloten. Naast de gewone feestdagen, heeft Kopenhagen ook een Gebedsdag per jaar en kan je niet winkelen op zondag. Omdat de datum per jaar verschilt, is het goed dit na te gaan voor je op reis gaat.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Kopenhagen?

Kopenhagen is bekend bij toerisme en zeker een bezoek waard vanwege zijn prachtige stad. Wat te doen in Kopenhagen is dus genoeg om op te noemen, zeker op de zondagen dat je, naast de gewone winkels, juist diverse bezienswaardigheden kan bezoeken. We geven je een overzicht van de leukste en mooiste plekken.

 

Nyhavn

Als je ergens naartoe wilt gaan om mooie foto’s te nemen, dan is het bezichtigen van Nyhavn in Kopenhagen een goed plan. Dit plekje aan de haven is bijzonder, omdat er mooie kleurrijke huizen staan die hier al meer dan 300 jaar geleden gebouwd zijn. Ook leuk om te zien is het huis op nr. 20. Hier woonde Hans Christian Andersen, beter bekend als de schrijver die bekend is geworden van het maken van sprookjes. Rondom de haven heb je diverse mogelijkheden om een drankje te nemen op één van de vele terrassen.

 

Tivoli

Tivoli is een attractiepark en wandelpark ineen en ligt tegenover het centrale station in de stad Kopenhagen. Het park behoort tot één van de oudste en werd in 1843 opgericht. In het park zijn 25 attracties te bezoeken en kan je lekker in het park rondlopen en kom je door prachtig aangelegde tuinen. Het Tivoli Park is op alle dagen geopend, dus ideaal om op zondag te bezoeken. Het park wordt zelfs in de avonduren mooi verlicht, zodat je echt de sfeer kan proeven.

 

De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin bezoeken in kopenhagen op zondagWie de De Kleine Zeemeermin zegt, denkt gelijk aan Hans Christian Andersen. Deze bekende schrijver uit Kopenhagen heeft veel sprookjes op zijn naam staan. In de stad vindt je dan ook veel tekeningen en standbeelden waarbij de sprookjes tot leven komen. Zo ook het standbeeld van de Kleine Zeemeermin, ook wel de Lille Havrue genoemd en ze staat in de haven sinds 1913. Het is een klein beeld dat je zo voorbij kan lopen. Gelukkig weten toeristen het wel te vinden en zal het beeld je niet ontgaan.

 

Kastellet

Het Kastellet wordt ook wel de voormalige citadel van de stad genoemd en is een bijzondere plek. In 1662 werd de oude vesting gebouwd in opdracht van Frederik III en is sindsdien goed bewaard gebleven. Als je een bezoekje brengt, zie je binnen de stadswallen oude gebouwen staan die je kunt bezoeken. Zo heb je de kazerne uit de achttiende eeuw en een oude windmolen staan. Daarnaast staat een oud kapelletje om te bezoeken.

 

Churchill Park

Een park dat alle dagen van de week is geopend, ook op zondag is het Churchill Park. Dit park ligt vlakbij het standbeeld van de Kleine Zeemeermin en is goed met elkaar te combineren qua loopafstand. Het park werd in 1965 het Churchill Park genoemd ter herdenking van Winston Churchill. In de Tweede Wereldoorlog heeft Engeland Denemarken bevrijdt en zo is het park aan zijn naam gekomen. Opmerkelijk in het park is de Gefion fontein. Deze fontein is gemakt naar aanleiding van de Scandinavische godin Gefion.

 

Amalienborg

Amalienborg bestaat uit in totaal vier verschillende paleizenAmalienborg bestaat uit in totaal vier verschillende paleizen in de achttiende eeuw rondom een plein gebouwd. De paleizen zijn bijna identiek aan elkaar en één ervan, het Christian IX-paleis is nog bewoond door de koninklijke familie. De overige paleizen zijn te bezoeken, omdat hier een museum van is gemaakt. Om 12.00 uur is er dagelijks de wisseling van de wacht.

 

Nationaal Museum

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Denen, kan je het beste een bezoek plannen naar het Nationaal Museum. Hier komt de geschiedenis tot leven voor zowel volwassenen als kinderen die veel plezier gaan beleven in dit museum. Het museum is gratis te bezichtigen. Er worden diverse voorwerpen van de prehistorie tot hedendaags tentoongesteld en meer over de vikingtijd verteld. Naast de geschiedenis van Denemarken, heeft het museum ook etnografische voorwerpen om te bezichtigen. Voor de kinderen is een speciale afdeling ingericht, waar ze kleding van vroeger aan kunnen trekken en aan boord kunnen gaan van een Vikingschip. Zo leren ze spelenderwijs iets over de geschiedenis.

Kortom, Kopenhagen is op zondag open en een bezoek doen op deze dag is zeker de moeite waard en er is genoeg open en te bezichtigen. Zie ook deze site voor meer informatie.

 

Bekijk ook eens: