Keulen is gelegen in Duitsland in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en behoort tot één van de grotere steden in Duitsland met wel meer dan een miljoen inwoners. Keulen is rijk aan historie dat ver teruggaat in de tijd. Doordat Keulen aan de rivier de Rijn is gelegen, heeft het een cruciale rol gespeeld in de Romeinse tijd maar ook zeker tijdens de Tweede Wereldoorlog. Helaas is in deze tijd, we spreken dan over het jaar 1945, de stad grotendeels verwoest.

Na de oorlog werd de stad opnieuw herbouwd en werden belangrijke gebouwen, zoals de kathedraal, in ere hersteld. Daarnaast heeft het ook plaatsgemaakt voor nieuwe gebouwen. Tegenwoordig is Keulen zeer in trek bij het toerisme. Het is een multiculturele stad geworden dat bekend staat om zijn grote kerstmarkten die in november en december tevoorschijn worden gehaald. Keulen is een veilige stad met voldoende winkels, restaurants en hotels om in te vertoeven.

 

Zijn de winkels in Keulen open op zondag?

Keulen winkels open zondag winkels Keulen vindt zeker plaats. In Duitsland is de zondag een heilige dag en tevens een rustdag en zijn de winkels niet elke zondag open, zoals je misschien bent gewent van andere steden. Wel heeft Keulen vier koopzondagen in het jaar, die voornamelijk tijdens een bijzondere dag plaatsvinden. Hierbij denkend aan activiteiten zoals de jaarlijkse grote markt voor de kerst of een evenement zoals sport dat in de stad wordt gehouden. Maar een bezoek aan Keulen op zondag is zeker niet saai!

 

Welke bezienswaardigheden in Keulen zijn open op zondag

Keulen op zondag kan prima met nog voldoende activiteiten om te bezichtigen die wel open zijn. Naast de bekende openingen van restaurants en cafés, kun je een bezoek brengen aan:

  • De Dom van Keulen.
  • Het Imhoff-Schokolademuseum.
  • Een boottocht over de Rijn.
  • Een liefdesslot hangen aan de Hohenzollern Brucke.
  • Fietstour
  • Kölner Zoo

 

De Dom van Keulen

de dom van keulen kun je bezoeken op zondag

Eén van de bekende bezienswaardigheden van Keulen is natuurlijk de mooie Dom. Deze kathedraal is bijna het hoogste gebouw van de stad met zijn 157 meter hoogte en behoort tot de Unesco werelderfgoed. Het betreft een kathedraal met gotische architectuur met veel glas- in- loodramen dat uit de 14e en 16 eeuw stamt. Per jaar komen hier zo’n zes miljoen mensen om de kathedraal te bezichtigen. Voor een prachtig uitzicht over de stad kun je de zuidelijke toren beklimmen met z’n 533 treden! Tijdens deze klim kom je langs de klokkenkamer en geeft het je een mooi kijkje achter de schermen. De hele klim kost je ongeveer een uur om uiteindelijk bovenin de toren uit te komen. Houdt je niet zo van de hoogte, dan kun je de schatkamer onderin de kathedraal bezichtigen of de kapel.

 

Het Imhoff-Schokolademuseum

Wie van chocolade houdt, zit hier op het goede adres! In het jaar 1993 kwam het museum tot stand en openden de deuren met eigenaar Hans Imhoff, ook wel de chocoladekoning genoemd. Vier jaar nadat Hans Imhoff op een 150 jarig jubileum van het chocolademerk ‘Stollwerck’ (bekend merk in Duitsland) meedeed aan een trial, viel de chocolade van hem zo in de smaak, dat hij een museum opende. In dit museum kun je het hele proces zien van het maken van chocolade. van de geschiedenis tot productie. Je kunt zien hoe de repen chocolade worden gemaakt en mag dit dan ook proeven. In de speciale chocoladewinkel kun je diverse chocolades van het merk Lindt proeven. Ook kun je deelnemen aan het maken van bonbons.

 

Boottocht over de Rijn

een boottocht maken in keulen

Niets mooier dan een boottocht maken over de Rijn om de stad Keulen te zien vanaf het water. Zeker in de zomermaanden met lekker weer is het een aanrader dit te doen. Je kunt diverse soorten tochten maken. Elke boottocht heeft zo zijn eigen route met pick-up en drop-off plekken, zodat je zo in een ander gedeelte van Keulen van de boot af kan. Je hebt zowel overdag als in de avonden diverse boottochten beschikbaar en je kunt diverse soorten pakketten afnemen (met eten en drinken erbij of zonder).

 

Liefdesslot

Wat is er nu leuker dan een herinnering maken aan de geliefde stad Keulen? Dit doe je door met je geliefde een bezoek te brengen aan de Hohenzollern Brucke waar je liefdesslotjes kunt hangen aan de brug. Vanaf de Dom is deze brug te bezoeken, waar al vele voorgangers je voor zijn geweest.

 

Fietstour

Niet alleen lopend kun je de stad Keulen bezichtigen, maar ook per fiets. Wat ook erg leuk is, omdat je wat verder komt en wat meer van de stad kunt zien. Je hebt georganiseerde tours die je langs de vele bezienswaardigheden brengen of je kunt op eigen houtje met de fiets door de stad. Ideaal op de zondag, als het wat rustig is omdat de winkels dicht zijn.

 

Kölner Zoo

In 1860 maakte deze dierentuin zijn grote entree en heeft zich in de loop der jaren ontwikkelt tot een mooie dierentuin met veel dieren. Zo heeft het een aquarium, apenhuis en tropisch onderkomen voor dieren. Verder hebben ze ook de bekende dieren zoals giraffen en leeuwen. In totaal zijn er zo’n 10.000 dieren te vinden en is de dierentuin dus aanzienlijk groot. Ideaal om op de zondag te bezoeken.

Zoals te lezen is de zondag zeker goed te besteden in Keulen als de winkels niet open zijn en kun je dus nog veel activiteiten ondernemen. Voor meer informatie over de stad Keulen met zijn vele bezienswaardigheden, restaurants en hotels, kun je terecht bij cityspotters.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Duitse steden en wat je er kunt doen op zondag: