Frankfurt am Main is de op vier na grootste stad van Duitsland. Het ligt (de naam verwijst er al naar) aan de rivier de Main. Frankfurt telt bijna 800.000 inwoners en is een moderne stad met veel contrasten. Zo loop tussen glazen, betonnen en stalen wolkenkrabbers, om het volgende moment je weer tussen de traditionele bebouwing te begeven. Van bruisend nachtleven tot boeiende musea, Frankfurt heeft je zoveel te bieden.

 

Zijn de winkels in Frankfurt open op zondag?

Nee, de gewone winkelketens in Frankfurt zijn op zondagen gesloten. Toch doet dat werkelijk niets af aan een dagje Frankfurt. Ook al zijn winkels in Frankfurt niet open op zondagen, er zijn zoveel vele leukere alternatieven. Horecagelegenheden zijn op zondagen wel open. Geniet van al dat andere moois en goede dat Frankfurt te bieden heeft.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Frankfurt?

Ook al zijn niet altijd de winkels open op zondag in Frankfurt, er zijn nog genoeg andere leuke bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. De highlights van Frankfurt vind je hieronder.

 

Main Tower

main tower in frankfurt bezoeken

De eerste keer dat er in Europa een gigantische wolkenkrabber werd gebouwd was in 1999. Toen werd de destijds hoogste wolkenkrabber van maar liefst 200 meter hoog in Frankfurt gebouwd. Deze Main Tower kreeg een glazen voorzijde. De ingebouwde lift brengt je met een snelheid van 20 kilometer per uur in nog geen minuut op 190 meter hoogte. De laatste 10 meter dient per voet te worden afgelegd. Eenmaal boven op het panoramadakterras aangekomen, word je beloond met een fantastisch uitzicht op de skyline van Frankfurt.

 

De Alte Oper

De inwoners van Frankfurt hebben in de jaren 60 voor het wederopbouw van de Alte Oper zorggedragen door 20 miljoen Mark in te zamelen. Nu is het een statig gebouw in neo renaissancestijl, een echte parel. Hier kun je verschillende opera´s en concerten, balletvoorstellingen of musicals bijwonen, ook op zondag.

 

Museum voor Moderne Kunst

Een van de meest toonaangevende musea ter wereld op het gebied van moderne en hedendaagse kunst is het MMK (Museum für Moderne Kunst). Er zijn maar liefst 5.000 indrukwekkende kunstwerken te bewonderen, onder andere van Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Op zondag geopend van 11:00 tot 18:00 uur.

 

Palmgarten, een verborgen paradijs

Het groene hart van het altijd drukke Frankfurt is Palmgarten. Verdeeld over ruim 26 hectare vind je bijzondere exotische en tropische planten, waarvan sommige nergens anders ter wereld (meer) voorkomen. Palmgarten verwijst natuurlijk ook naar de vele palmbomen en het palmhuis. Blikvanger is ongetwijfeld het Tropicarium, een immens grote serre met verschillende biosferen van droge, hete woestijn tot vochtig regenwoud.

Dagelijks geopend van 09:00 tot 19:00 uur.

 

Alt-Sachsenhausen

de binnenstad van frankfurt

Tijdens de tweede wereldoorlog werd het historisch centrum van Frankfurt grotendeels verwoest. Gelukkig bleef de sfeervolle wijk Alt-Sachsenhausen gespaard. Het is een pittoreske wijk met een verscheidenheid aan vakwerkhuisjes. Daarnaast is Alt Sachsenhausen ook hét uitgaansgebied van Frankfurt. Waar het overdag vrij rustig is, is het hier ´s avonds gezellig druk. De gezellige barretjes, leuke restaurantjes en danstenten staan garant voor een heerlijk avondje uit.

 

Het Joodse kerkhof

In het zuidoosten van het centrum van Frankfurt ligt het Jüdische Friedhof enigszins verborgen onder dichte boomkruinen. Het kent een lange geschiedenis, wat blijkt uit een grafsteen uit 1272. Nadat in 1939 de gemeente deze begraafplaats aan Frankfurt moest verkopen, begon men met het vernietigen van ruim 6.500 grafstenen. Bombardementen zorgden ervoor dat het vernietigen moest worden stopgezet, waardoor toch nog 2.500 grafstenen werden gespaard. De restanten van de vernietigde grafzerken zijn door de Joden als herinnering aan deze gruweldaad op elkaar gestapeld.

De 175 reeds geselecteerde grafstenen van bijzondere artistieke of historische waarde, waren al naar de nieuwe locatie aan de Rat-Beil-Strasse overgebracht.

Opvallend zijn de metalen blokjes die aan een betonnen muur zijn bevestigd. Hierop staan de 12.000 namen van Frankfurters die naar concentratiekampen werden gedeporteerd maar nooit terugkeerden. Op een van deze blokjes staat ook de naam van Anne Frank. Elke tweede zondag van de maand vinden er rondleidingen (vanuit het Judengasse Museum) op het Jüdischer Friedhof plaats.

 

Culinair Frankfurt

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is de Frankfurter worst niet de echte specialiteit. Wat dat wel is is de “Grüne Sosse” op basis van olie, kruidende eieren. Er is zelfs een monument voor deze groene saus opgericht. Zeker de moeite waard om te proberen als je een restaurant aandoet.

Ook de appelwijn is een echte specialiteit is is bijna overal verkrijgbaar. Het alcoholpercentage is vergelijkbaar met dat van een biertje. De eerlijkheid gebied te zeggen dat niet iedereen laaiende enthousiast over appelwijn is. Bestel de eerste keer vooral geen hele fles.

 

Frankfort am Main per bus, stadswandeling of segway ontdekken

Wie in korte tijd een goede indruk van Frankfurt wilt krijgen, moet zeker een kaartje voor de hop-on-hop-off bus boeken. Je kunt overal uitstappen waar je wil.

Er zijn meer manieren om Frankfurt te ontdekken. Bij mooi weer is een korte stadswandeling een leuke manier om deze stad te verkennen. Bovendien geven gidsen vaak hele leuke tips.

Wie langer de tijd heeft, kan zelf in één dag bijna alle highlights van Frankfurt bewonderen. Wie het allemaal wat moderner wil en minder graag wandelt, kan bij een van de vele aanbieders een segway tour boeken. Hartstikke leuk. 

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Duitse steden en wat je er kunt doen op zondag: