Londen is de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. Met een kleine 9 miljoen inwoners in en rondom het centrum van de stad en nog een additionele 3 miljoen die nét buiten deze grenzen wonen zal je er nooit alleen voelen. Het is een drukke en soms chaotische stad, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Maar wat te doen in Londen op zondag? En zijn de winkels geopend? We gaan er later verder op in. Eerst nog even wat meer informatie over Londen.

Londen is tevens het economische, politieke en culturele centrum van het Verenigd Koninkrijk. Ook buiten het verenigd Koninkrijk speelt Londen een grote rol. Zowel in Europa als op andere continenten wordt Londen gezien als één van ’s werelds meest belangrijke steden. De overige steden die worden gezien als zeer belangrijke steden, ook wel de ‘alfa steden’ op basis van economie, politiek en cultuur zijn Parijs, New York en Tokyo.

Het is een stad waar je je nooit zult vervelen. Er is op elk moment van de dag ontzettend veel te doen. Of het nu vroeg in de ochtend is, midden op de dag of in de nachtelijke uurtjes, Londen verveelt nooit. Zelfs op zondagen niet. Nu vraag je je misschien af: “Zijn in Londen de winkels op zondag open?” Of ‘Wat te doen in Londen tijdens een citytrip?” We nemen je graag mee en geven je met alle plezier meer informatie over deze dynamische stad en wat je er allemaal kunt beleven.

 

Zijn de winkels in Londen open op zondag

Londen is een stad waar je je nooit zult vervelenLonden is één van die wereldsteden waar het altijd druk is, op elk uur van de dag. Zo kan je er werkelijk waar ook elke dag winkelen. Ook op de zondag. Dat in Londen winkels zondag geopend zijn betekend dat je elke dag van de week kunt winkelen en je geen zorgen hoeft te maken dat je straks voor een gesloten deur komt te staan. Londen heeft veel leuke winkelstraten en wijken waar je terecht kunt. Daarnaast heeft Londen ook het grootste winkelcentrum van Europa. Het Westfield London Shopping Centre.

De bekendste winkelstraat in Londen is Oxford Street. Hier kun je naast alle modeketens die je je maar kunt bedenken ook grote warenhuizen vinden. Selfridges, Debenhams, John Lewis en Liberty zijn grote favorieten!

Ben je opzoek naar wat luxere merken, haute couture en luxe boetieks kun je het beste naar Regent Street gaan. Dit is een zijstraat van Oxford Street.

Ander leuke winkelstraten en winkelbuurten die in Londen zondag open zijn:

 • Bond Street – vergelijkbaar met de PC Hooftstraat
 • Carnaby Street
 • Seven Dials
 • Camden Market
 • Covent Garden

Camden Market in de wijk Camden Town is een hele populaire verzamelplaats van in totaal 6 straatmarkten. Men reist stad en land af om deze markten in het weekend te kunnen bezoeken. Hier kun je veel vintage items scoren, antiek shoppen en wat alternatievere spullen vinden. Er hangt altijd een gezellige sfeer en je kunt het winkelen combineren met het genieten van de grote kuitschilderingen op de muren en lokale specialiteiten proeven in één van de honderden eetstalletjes.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Londen

Bezoek een museum. Londen kent veel Musea en het leuke is dat deze vaak gratis zijn. Althans, zo gratis als je het zelf wilt maken. Vaak wordt een donatie gewaardeerd. Dit kan variëren van 1 pond tot 100 pond. Je mag zelf bepalen wat je wilt geven. Geef je liever niks, is dit ook helemaal oké.

De volgende musea zijn open op zondag:

 • Natural History Museum (gratis toegang)
 • Het Science Museum (gratis toegang)
 • Victoria en Albert Museum (gratis toegang met keuze voor het bijwonen van een extra expositie waar je wel een toegangskaartje voor moet kopen)
 • Het British Museum (gratis toegang)
 • National Gallery (gratis toegang)
 • Imperial War Museum (gratis toegang)

 

Afternoon tea Londen

Je kunt niet naar Londen gaan zonder een afternoon tea doen. Een ‘afternoon tea’ is wat wij in Nederland een ‘high tea noemen’. De afternoon tea komt ook echt uit Londen, dus je mag dit zeker niet overslaan. Heerlijke vers gemaakte zoete en hartige hapjes in combinatie met verschillende soorten thee. Het toffe aan de afternoon tea in Londen is, is dat je deze al voor elk budget hebt. Van £10,- per persoon tot £150,- pond per persoon. Een aantal locaties waar je dit kunt doen zijn:

Alle bovenstaande afternoon tea plekken zijn in Londen zondag open. Wel is het aan te raden dat je ruim 14 dagen van te voren jouw plek reserveert. Vooral als je naar een populaire afternoon tea hotspot gaat zoals Sketch. Dan is een reservering een maand op voorhand zelfs te adviseren om teleurstellingen te voorkomen.

 

Bezoek The Big Ben

Deze wereldberoemde klokkentoren is een must see, vooral als je deze nog nooit in het echt hebt gezien. Deze imposante toren horend bij het Palace of Westminster heeft één van de zwaarste klokken wereldwijd. De klok weeg namelijk zo een kleine 14 duizend kilo. Fun fact: de toren waarin deze grote klok hangt wordt ‘The Big Ben’ genoemd terwijl de oorspronkelijke naam van de toren eigenlijk de Elizabeth Tower is.

 

Buckingham Palace

Hét paleis van het Verenigd Koninkrijk. Dit is al decennia lang het paleis waar Koningin Elizabeth woont. Je kunt het paleis gratis bezoeken als je tot aan de hekken blijft. Wil je een begeleide tour in het paleis ondernemen of graag een keer ’the changing of the guards’ bijwonen, kan je hier een ticket voor kopen. Prijzen variëren tussen de £20 en £75,- afhankelijk van wat je precies wilt doen en hoe ver van te voren je boekt. Als je wilt weten of de koningin thuis is moet je goed letten op het middelste paviljoen. Is ze namelijk thuis dan wappert de koninklijke standaard.

 

Westminster Abbey

Westminster Abbey bezoeken in Londen op zondagDit is dé kerk waar Prins William en zijn Kate trouwde. Het is een kerk die voor het publiek vrij toegankelijk is. Er zijn delen waar je een toegangskaartje voor dient te kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze delen over te slaan. Ga je op zondag, dan kan je ook een kerkdienst bijwonen. Heel bijzonder om mee te maken, ongeacht of je een aanhanger van het Christelijk geloof bent of niet.

Andere mooie locaties die zeker de moeite waard zijn om in Londen te bezoeken zijn:

 • De Millenium Bridge
 • De wijk Nothing Hill
 • De London Eye
 • En de St. Paul’s Kathedraal

 

 

Lees ook eens over andere grote populaire steden: