München is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren. De stad werd in het jaar 1158 gesticht door hertog Hendrik de Leeuw en telt vandaag de dag zo’n anderhalf miljoen inwoners. Op de plaatselijke Theresienwiese vindt elk jaar van half september tot begin oktober het traditionele Oktoberfest plaats, waarbij feest vieren en het drinken van bier uit grote pullen de belangrijkste attracties zijn. Daarnaast wordt er jaarlijks in de maand juni een groots filmfestival in de stad georganiseerd en staat München in de decembermaand bekend om z’n grote, sfeervolle kerstmarkt.

 

Zijn de winkels in München open op zondag?

bekende plein Marienplatz in Munchen bezoekenDe zondagsrust is in Duitsland nog steeds erg belangrijk. Dit heeft ook gevolgen voor de openingstijden van de winkels op die dag. In principe zijn in München de winkels op zondag gesloten. De Duitse overheid stelt echter voor elk jaar vier zondagen vast waarop de winkels in heel Duitsland open mogen zijn. Elke deelstaat kan aan dat lijstje een beperkt aantal koopzondagen toevoegen. De precieze data van de koopzondagen kan hierdoor van jaar tot jaar verschillen. Er zijn enkele uitzonderingen op deze standaardregel. Zo zijn er wel veel bakkerijen en bloemisten in München op zondag open, maar hun openingstijden beperken zich dan vrijwel altijd van 8 of 9 uur ’s morgens tot 12 uur ’s middags, zodat het personeel toch nog deels van een vrije zondag kan genieten.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in München?

Het feit dat in München de winkels op zondag grotendeels gesloten zijn, betekent natuurlijk niet dat er dan helemaal niets in deze stad te doen is. Zo zijn tal van horecagelegenheden wel gewoon open, zodat je tijdens je zondagse verkenningstocht heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. Verlang je wat dat betreft extra veel luxe, dan zal restaurant Tantris in de wijk Schwabing zeker bij je in de smaak vallen. Dit restaurant met een Franse keuken is bekroond met maar liefst twee Michelin-sterren. Een andere bekroonde aanrader is Gasthaus Glockenbach, waar je kunt genieten van een traditioneel Beierse keuken.

Bier en een bourgondische levensstijl spelen een belangrijke rol in deze stad. En dat geldt niet alleen voor de periode waarin het Oktoberfest plaatsvindt. Er is rond de twee zojuist genoemde thema’s eigenlijk altijd wat te doen in München. Zo kun je op het historische plein Platzl, in het centrum van de stad, op zondag van 11 uur ’s morgens tot middernacht een bezoek brengen aan de beroemde historische Bierkeller Hofbräuhaus. Ben je sowieso een liefhebber van historische gebouwen, dan kom je waarschijnlijk ogen tekort als je tijdens je verblijf in München ook een kijkje gaat nemen op het bekende plein Marienplatz.

Hofbräuhaus in munchen bezoeken op zondag

Englischer Garten in München

De Englischer Garten in München behoort tot de grootsten van Europa. Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden is het park volledig in Engelse stijl aangelegd. Als je elk pad bewandelt dat er te vinden is, dan leg je een afstand van maar liefst 75 kilometer af. Het park staat ook bekend om z’n vele bruggetjes en is een ideale plek voor een picknick of om gewoon lekker te luieren in de zon. Op de Schonfeldwiese is het zelfs toegestaan om volledig naakt te recreëren.

 

Musea in München

Is er ook wat te doen in München voor liefhebbers van kunst en cultuur? Jazeker! In de stad tref je namelijk drie verschillende toonaangevende musea aan, die elk een eigen kunstperiode als thema hebben. Het grootste museum van dit drietal is de Alte Pinakothek. Hier tref je een omvangrijke collectie schilderijen van oude meesters aan. Je kunt er op zondagen van 10 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds terecht.

Ook het Deutsches Museum in München is zondag open. Van 9 uur ’s morgens tot 5 uur ’s middags om precies te zijn. Dit museum behoort tot de oudsten en grootsten musea ter wereld, die in het teken staan van wetenschap en techniek. Vanwege de enorm brede collectie kun je er van alles te weten komen over onder meer lucht- en ruimtevaart, computers, telecommunicatie, delfstoffen en technisch speelgoed.

BMW Museum in munchen bezoeken op zondagAangezien in München het hoofdkantoor van BMW gevestigd is, tref je in de stad ook een museum aan dat specifiek aan dit automerk is geweid. In het maar liefst 5.000 vierkante meter grote BMW Museum ontdek je de geschiedenis van het merk en zie je hoe vroeger en nu de wagens gebouwd werden en worden. Dit museum is op zondagen van 10 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds geopend. Ben je ook nieuwsgierig naar de visie van BMW op de toekomst? Bezoek dan aansluitend het futuristische BMW Welt. Deze bijzondere voertuigententoonstelling kun je op zondag van 9 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds bewonderen.

 

Olympia Park

Als je een sportliefhebber bent of als je gewoon een actieve zondag in München wilt beleven, dan is het plaatselijke Olympia Park daarvoor de plek bij uitstek. Je kunt er onder meer de Olympiaturm beklimmen of vanaf het dak van het Olympiastadion abseilen. Voetbalfanaten nemen er ongetwijfeld graag een kijkje in de Allianz Arena, want dat is de thuisbasis van topclub Bayern München. Je treft in het stadion overigens ook een museum aan, waarin de geschiedenis van de club uitgebreid aan bod komt. Het Olympia Park en het stadion worden daarnaast regelmatig gebruikt voor allerlei verschillende culturele evenementen, zoals popconcerten en musicalshows.

 

Lees ook eens over andere grote populaire steden: