Düsseldorf is een prachtige Duitse stad met een historisch centrum, gelegen aan de Rijn. Er is heel veel te zien en te beleven. Bovendien is Düsseldorf gemakkelijk vanuit Nederland bereikbaar.

 

Zijn de winkels in Düsseldorf open op zondag?

Nee, de gewone winkelketens zijn op zondagen gesloten. Toch doet dat werkelijk niets aan een bijzonder fijne zondag in Düsseldorf af. Geniet van al het moois en goede dat Düsseldorf je te bieden heeft, ook al zijn in Düsseldorf winkels niet open op zondagen. Ongeveer 4 keer per jaar is er een koopzondag in Düsseldorf. Dit wordt meestal ingepland als er andere festiviteiten of feestdagen zijn.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Düsseldorf?

Er zijn veel leuke alternatieven voor winkelen op zondag in Düsseldorf. Vanuit Nederland is het ook niet al te ver rijden. We geven je een overzicht van de leukste bezienswaardigheden die gewoon open zijn op zondag. Lees meer over de winkelcentra in Düsseldorf. 

 

De Altstadt van Düsseldorf

Hoewel de oppervlakte van de Altstadt slechts een halve vierkante kilometer beslaat, is het dé trekpleister van Düsseldorf. Hier vind je smalle straatjes met historische gebouwen, heel veel leuke winkeltjes en bars, cafés en restaurantjes in overvloed. Proef hier beslist een lekker koud glas Altbier, dat oorspronkelijk hier in de Altstadt werd gebrouwen. De Altstadt is grotendeels alleen voor voetgangers toegankelijk.

 

De Andreaskirche

Als je de Altstadt bezoekt, is de Andreaskirche eigenlijk niet te missen en mag je die ook niet missen. Het is de mooiste barokke kerk van Düsseldorf. De Andreaskirche is licht en rijkelijk versierd met beelden, versierselen en stucwerk. In het mausoleum zijn rijk versierkde sarcofagen te bewonderen. Op zondag heb je gratis toegang van 08:30 tot 19:00 uur.

 

De Rijnpromenade

De Rijnpromenade in dusseldorf bezoeken op zondagBij goed weer moet je beslist een wandeling langs de Rijn maken. Je kunt prima starten op de Burgplatz, waar je een blik op de historische Burgturm kunt werpen. Hierin is het scheepvaartmuseum gevestigd. Een interessant museum waar je zelf de mogelijkheid hebt om een schip de haven binnen te loodsen. Van hieruit heb je een prachtige gezicht op de Rijn.

Direcht aan de Burgturm ligt de Rijntrap. Het is leuk om hier even (met een biertje) tussen de locals plaats te nemen. Er is hier altijd wel iets te zien of te horen ( iemand die muziek maakt).

Wanneer je vanaf de Rijntrap naar links loopt, kom je bij de Kasematten, vernoemd naar de schachten die vroeger het vloedwater van de Rijn opvingen. Het is nu de place to be en niet meer weg te denken. Hier heerst drukte en gezelligheid en kom je volop aan je culinaire trekken. Restaurantjes en bars in overvloed. Bij Schlüssel moet je beslist een koele Schlüssel Alt drinken en de tarte flambéé proberen.

 

Enkele tips van insiders

Leuke straatjes:

De Bolkerstraße heeft naam gemaakt als de langste bar (bij wijze van spreke) ter wereld. Hier vind je de ene leuke kroeg, gezellige bar en lekker restaurantje na elkaar.

Een paar meter verderop, in de Kurze Straße, liggen tussen brouwerijcafés en cocktailbars twee punkbars, de Tube en Engelchen.

In de Ratingerstraße is het een en al gezelligheid. Je kunt tot middernacht onder het genot van een drankje gezellig aan een van de vele statafels staan.

 

Het beste uitzicht vanaf de Rheinturm

Het beste uitzicht vanaf de Rheinturm

De Rijntoren is maar liefst 240 meter hoog en is behalve een zendmast ook een toeristische attractie. Met de lift kun je een hoogte tot 168 meter bereiken. Vanaf het panoramadek heb je een schitterend uitzicht over de omgeving en de stad, maar ook wat er zich onder je bevindt. Leuk is het om iets te eten of te drinken in het ronddraaiende restaurant, dat zich een verdieping boven het panoramadek bevindt. In ongeveer een uur draait het restaurant volledig om zijn as. In het restaurant kun je op zondag van 11:00 tot 15:00 lekker brunchen.

Tip: koop direct ´s ochtends vroeg of juist ´s avonds laat (ook heel bijzonder) een ticket, dan zijn ze het goedkoopst.

 

Moderne musea

Kunstliefhebbers komen in Düsseldorf prima aan hun trekken. Er zijn twee beroemde musea voor moderne kunst te vinden, K20 en K21. De namen van de musea verwijzen naar het tijdvak waarin de kunstwerken werden gemaakt. In K20 kun je dus kunstwerken uit de 20e eeuw bewonderen en in K21 is werk vanaf de jaren tachtig tot heden te zien. Zondags geopend vanaf 11:00 uur tot 18:00 uur.

 

De hippe Medienhafen

hippe Medienhafen bezoeken in dusseldorfNa een wandeling langs de Rijn van ongeveer een kwartier, kom je door een parkje. En ineens ben je midden de hippe Medienhafen, het moderne hart van Düsseldorf, beland. De naam van deze moderne havenwijk verwijst naar de vele mediabedrijven die hier zijn gevestigd. Hier vind je bijzondere gebouwen en grensverleggende, moderne architectuur. Frank Ghery (onder andere bekend van het Güggenheimmuseum in Bilbao) ontwierp het glanzende Neuer Zollhof. Wie in het restaurant Rocca gaat eten, kan de Neuer Zollhof van dichtbij bewonderen. Het er tegenover gelegen bontgekleurde pakhuis “Flossis” is ook een echte eyecatcher.

 

Geweldig voor kinderen, het Aquazoo Löbbecke Museum (Noordpark)

Een aquarium, dierentuin én natuurhistorisch museum zijn in het Aquazoo Löbbecke Museum Aquazoo Löbbecke Museum verenigd. Hier kunnen ruim 600 diersoorten (in terrariums, aquariums en een tropische hal) worden bewonderd. Omdat het hier in het weekend, dus ook op zondagen) erg druk kan zijn, wordt geadviseerd vooraf tickets online te kopen.

 

Düsseldorf per bus of stadswandeling ontdekken

Wie in korte tijd een goede indruk van Düsseldorf op zondag wil krijgen, moet vooral een kaartje voor de Hop-on-hop-off dubbeldekker boeken. Je kunt dan uitstappen waar je wil.

Maar er zijn meerdere manieren om Düsseldorf te ontdekken. Een korte stadswandeling is bij mooi weer ook een leuke manier om de stad te verkennen. Bovendien geven de gidsen vaak hele leuke tips.

Wie langer de tijd heeft, kan zelf met deze gratis stadswandeling in één dag bijna alle highlights van Düsseldorf bewonderen.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Duitse steden en wat je er kunt doen op zondag: