Hamburg is Duitslands op één na grootste stad en telt bijna 1,8 miljoen inwoners. Het is daarnaast de belangrijkste havenstad van Duitsland vanwege de Elbe, die Hamburg met de Noordzee verbindt. Deze voormalige Hanzestad werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Vandaar dat je hier naast enkele historische monumenten, veel moderne bouwwerken vindt. Hamburg is een rijke wereldstad en heeft op cultureel en culinair vlak heel veel te bieden, ook al zijn in Hamburg winkels op zondag gesloten. Laat je verrassen en ontdek verrassend Hamburg. Met de onderstaande tips haal je alles uit je bezoek aan Hamburg.

 

Zijn in Hamburg winkels op zondag open?

Gewone winkels of winkelcentra in Hamburg, zoals kledingwinkels, zijn op zondagen in Hamburg niet open. Hamburg heeft ook op zondag echter zoveel te bieden, dat dit niet als een gemis zal worden ervaren. De vele gezellige horecagelegenheden in Hamburg zijn op zondag wel open. Wat de absolute highlights van Hamburg zijn en wat je tijdens een bezoek aan Hamburg (op zondag) niet mag missen, lees je hieronder.

 

Wat te doen in Hamburg

De havenstad Hamburg heeft veel mooie bezienswaardigheden die je kunt bezoeken (ook op zondag). We hebben een aantal van de mooiste plekken voor je op een rijtje gezet.

 

Hamburger Rathaus

Hamburger Rathaus bezoeken op zondagEen van de weinige historische gebouwen van Hamburg is het stadhuis. Het overleefde de luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog en wordt als een van de mooiste Duitse regeringsgebouwen beschouwd. Het is in neorenaissance stijl gebouwd. Het rijkelijk versierde stadhuis heeft een opvallend groen koperen dak met een prachtig torentje. Op de binnenplaats staat een indrukwekkende fontein, de Hygieiafontein (ter nagedachtenis aan de cholera-epidemie van 1892).

Leuk feit: toen er in 1971 een document achter een kast viel, werd er in de toren per toeval een extra kamer ontdekt.

 

Hauptkirche Sankt Michaelis

De belangrijkste kerk van Hamburg is de Sint-Michielskerk. Na twee keer herbouwd en gerenoveerd te zijn, overleefde de kerk wonder boven wonder de bombardementen tijdens de oorlog. De 132 meter hoge torenspits is helemaal met koper bedekt. Voor een mooi uitzicht over Hamburg kun je de toren beklimmen (niet tijdens kerkdiensten).

 

Speicherstadt

De wijk Speicherstadt bezoeken in HamburgDe wijk Speicherstadt mag je tijdens een bezoek aan Hamburg niet missen. Het is de bekendste wijk van Hamburg. Kenmerkend aan Speicherstadt zijn de pakhuizen, die tussen 1883 en 1927 werden gebouwd en op eilandjes liggen. Als je over de bruggen loopt die deze eilandjes met elkaar verbinden, heb je hele mooie doorkijkjes. Het is een van de hipste en meeste gewilde plekken om te wonen. Hoewel een deel van Speicherstadt werd platgebombardeerd maar ook weer deels werd herbouwd, is het inmiddels tot Unesco Werelderfgoed uitgeroepen.

Houd je van fotograferen? De tofste foto´s kun je op het beste op de Poggenmühlen-Brücke maken.

Tip: als je toch Speicherstadt aandoet, loop dan even langs het Chilehaus, een vanwege de architectuur interessant gebouw, waar meerdere winkels en bedrijven zijn gevestigd. Ook dit gebouw staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

 

Elbphilharmonie

Een van de opvallendste moderne gebouwen in Hamburg is beslist Elbphilharmonie. Dit 26 verdiepingen tellende concertgebouw dat je in HafenCity vindt, wordt ook wel Elphi genoemd. Het wordt aan drie zijdes door het water van de Elbe omringd. Bovenop een oud warenhuis werd een glazen constructie gebouwd, die aan een golf, ijsberg of gehesen zeil doet denken.

Voor een mooi uitzicht over de Elbe moet je het uitzichtplatform Plaza (achtste verdieping) aandoen.

Het uitzichtplatform is dagelijks geopend van 10:00 tot 24:00 uur.

Op dezelfde verdieping liggen ook verschillende restaurants, een spa en een hotel. Voor de lekkere trek kun je in het Plaza Café terecht, dagelijks van 12:00 tot 20:00 geopend. Het concertgebouw heeft een fantastische akoestiek. Raadpleeg het programma en koop een kaartje voor een concert (op zondag) en ervaar het zelf.

 

Reeperbahn

Reeperbahn in Hamburg bezoeken op zondagWat de Wallen in Amsterdam zijn, is de “beruchte” Reeperbahn voor Hamburg. De vibe in deze rosse buurt is vergelijkbaar. Het is een echte uitgaansplek en een lange, drukke straat vol leven door de karoakebars, restaurants (ga hiervoor een van de zijstraatjes in) en niet te vergeten de seksclubs.

 

Fischmarkt

Wie tijdens het weekend in Hamburg verblijft en vroeg uit de veren is, mag op zondag de St. Pauli Fischmarkt niet missen. De beste tijd om die te bezoeken is ´s ochtends tussen 06:00 en 07:00 uur. Op dat tijdstip is de Fischmarkt het leukst en het gezelschap het bontste: de Hamburgers, vroege en vreemde vogels die boodschappen doen, toeristen en verlate feestvierders. Ontbijten, al dan niet met een biertje, doe je natuurlijk als de vismarkt is afgelopen. Vergeet niet de prachtige muurschilderingen aan de Große Elbstraße te bewonderen.

 

Karolinenviertel en Schanzenviertel

Twee hippe wijken zijn Karolinenviertel en Schanzenviertel. Hier kom je alle hipsters tegen. Het zijn wijken vol met moderne, hippe koffiezaakjes, leuke restaurantjes en bijzondere streetart. Maak een wandeling door een van deze wijken en kijk je ogen uit.

 

Miniatur Wunderland

Wie zich afvraagt wat te doen in Hamburg met jonge kinderen, moet Miniatur Wunderland bezoeken. Jonge bezoekers doe je beslist een plezier met een bezoek aan de best bezochte attractie. Het is een soort Madurodam, maar dan op Hamburg en modeltreintjes geïnspireerd. Ook Italië en Oostenrijk zijn hier te bewonderen. Pas op voor E.T. op zijn fiets.

Miniatur Wunderland is op zondag open van 08:30 tot 20:00 uur.

 

Lees ook eens over: