De meeste mensen weten wel dat een mensenlichaam iedere dag vitamines nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Tijdens je welverdiende vakantie alleen maar snacken zonder de juiste vitamines is dus een heel slecht idee. We vroegen de grootste vitamine winkel Vitamines.com of die dagelijkse vitamine pillen goed of juist een slecht idee op vakantie zijn.

Duizenden vitamine pillen

Met duizenden vitamine pillen op de markt kan het kiezen van de juiste vitamines en supplementen overweldigend zijn. Het proces wordt nog ingewikkelder gemaakt door tegenstrijdige informatie en misleidende reclames. Je weet dat er een manier is om je gezondheid op lange termijn te verbeteren, maar hoe kun je er zeker van zijn dat je de juiste vitamines en supplementen neemt?

Essentiële vitamines & pillen

De sleutel is om te weten op welke essentiële vitamines en voedingsstoffen je moet letten, om je dieet zorgvuldig te beoordelen, en om na te gaan hoe je levensstijl en gezondheidsdoelen op lange termijn in elkaar steken. Vergeet niet dat vitamines en supplementen niet bedoeld zijn om een gezond dieet te vervangen. Naast voedingsstoffen leveren verse groenten en fruit antioxidanten, fytochemicaliën en vezels, die allemaal belangrijk zijn. De sleutel is om te weten op welke essentiële vitaminen en voedingsstoffen je moet letten. Om te bepalen welke vitamine pillen je moet kopen moet je eerst je dieet zorgvuldig beoordelen, en om te overwegen hoe je levensstijl en gezondheidsdoelen op lange termijn een rol spelen, alvorens je vitamine pillen kopen gaat.

13 essentiële vitamines

Op het meest basale niveau zijn vitamines essentiële organische stoffen die de cellen van je lichaam nodig hebben om goed te kunnen functioneren, groeien, ontwikkelen en genezen. (In deze context betekent “organisch” dat ze het element koolstof bevatten.) Er zijn 13 essentiële vitamines, te weten vitamine A, C, D, E, K en de B-vitamines B6, B12, biotine, foliumzuur, niacine, pantotheenzuur, riboflavine en thiamine. Een groot tekort aan een van deze specifieke vitamines kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. En ziek worden op vakantie is wel het laatste dat je wilt.

16 essentiële mineralen

Naast de 13 essentiële vitamines die je lichaam nodig heeft, zijn er 16 essentiële mineralen, die je misschien allemaal herkent van het periodiek systeem. In tegenstelling tot vitaminen zijn mineralen anorganisch, wat betekent dat ze geen koolstofatoom bevatten. Macromineralen zijn de mineralen die je lichaam in relatief grote hoeveelheden nodig heeft; sporenmineralen zijn de mineralen die je lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft. De essentiële macromineralen zijn calcium, chloride, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zwavel. De sporenmineralen die je lichaam nodig heeft zijn ijzer, zink, jodium, chroom, koper, fluoride, molybdeen, mangaan en selenium.

Andere belangrijke voedingsstoffen

Een andere belangrijke voedingsstof is choline, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het een cruciale rol speelt bij het functioneren van zenuwen en hersenen. Vlees, eieren en gevogelte zijn allemaal uitstekende bronnen van choline. Strikte vegetariërs kunnen overwegen een choline supplement te nemen. Elk van de essentiële vitaminen en mineralen speelt een complexe rol in het lichaam. Magnesium, bijvoorbeeld, is een vitaal element in meer dan 300 biochemische reacties, variërend van eiwitsynthese tot zenuwfunctie. Het is niet moeilijk voor te stellen dat een tekort aan dit ene mineraal tot brede gezondheidsklachten kan leiden. Naast vitaminen en mineralen zijn er andere voedingsstoffen die door vaststaand onderzoek worden ondersteund, waaronder omega-3 vetzuren. Bovendien krijgen antioxidanten, zoals CoQ-10, steeds meer erkenning voor hun essentiële rol in de gezonde werking en immuniteit van de lichaamscellen. Deze voorbeelden vertegenwoordigen mogelijkheden om het welzijn te verbeteren buiten de basis van de inname van vitaminen en mineralen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De ADH is eenvoudigweg hoeveel van elke voedingsstof een gezonde volwassene dagelijks nodig heeft. Het wordt meestal gemeten en vermeld in een van de drie verschillende eenheden: milligrammen (mg), microgrammen (mcg) of internationale eenheden (IU). De voedingswaarde-etiketten van voedingsmiddelen vermelden de voedingsstoffen die ze bevatten, en het percentage van je ADH voor elke specifieke voedingsstof. Een manier om uit te vinden welke vitamine pillen je moet nemen op vakantie is om zorgvuldig te kijken naar de voedingswaarde van alle voedingsmiddelen in je dieet en te zien hoe dicht je bij de aanbevolen ADH voor elke essentiële vitamine en mineraal komt.

Te veel of te weinig vitamines op vakantie?

Als je een dieet hebt dat bijzonder laag of hoog is in bepaalde voedingsmiddelen, krijg je misschien te veel of te weinig van bepaalde vitamines binnen tijdens je vakantie. Bijvoorbeeld, vitamine B12 komt vaak voor in niet-vegetarisch voedsel, dus als je vegetariër bent, krijg je misschien minder dan de ADH van die vitamine binnen. Als de ADH het laagste niveau is van de hoeveelheid die je van een bepaalde voedingsstof nodig hebt, dan is de UL (“Bovengrens”) het hoogste niveau. Het is alleen raadzaam om met een supplement te beginnen als je zeker weet dat je momenteel niet aan de ADH voldoet en de UL waarschijnlijk niet zult overschrijden.

Voedingssupplementen en bijwerkingen

In sommige gevallen kan te veel van een essentiële vitamine of mineraal even gevaarlijk zijn als te weinig. Zo kan een teveel aan kalium diarree, braken en een onregelmatige hartslag veroorzaken. Deze aandoening kan ontstaan door overmatig gebruik van kaliumsupplementen, dus wees voorzichtig als je voedingssupplementen overweegt en let altijd op de bovengrenzen voor vitamine pillen. De ADH is dus een nuttige maatstaf voor het minimum aan essentiële voedingsstoffen dat een gemiddeld persoon nodig heeft. Maar deze uniforme benadering kan nog steeds gaten laten vallen in de inname van voedingsstoffen. Afhankelijk van je gezondheidsdoelen en levensstijl kan de ADH lager zijn dan je werkelijke behoeften.

Verschillende vitamine behoeften & pillen

Factoren als leeftijd, geslacht, conditie en geografische ligging kunnen betekenen dat iemand meer of minder van een bepaalde voedingsstof nodig heeft. Bijvoorbeeld, vrouwen die de 50 ingaan hebben misschien meer behoefte aan botversterkende vitamines om te helpen beschermen tegen osteoporose. Vrouwen die zwanger willen worden hebben daarentegen meer van een andere reeks vitaminepillen nodig, zoals foliumzuur en ijzer. Je kunt ook meer of minder van bepaalde vitamines nodig hebben, afhankelijk van je specifieke gezondheidsdoelen op korte en lange termijn. Als je slaapproblemen hebt, of als je je vanwege je familiegeschiedenis zorgen maakt over de gezondheid van je hart op lange termijn, kan het nemen van supplementen helpen.

Multivitamine pillen meest handig op vakantie

Hoe dan ook, het is verstandig om bewust met je gezondheid bezig te zijn en er op zijn minst dagelijks bij stil te staan welke vitamines jouw lichaam nodig heeft. Twijfel je? Een goede multivitamine pil is het overwegen waard, aangezien daarin de meest belangrijke vitaminen en mineralen verwerkt zijn. Samengevat: vitamine pillen zijn goed voor mensen die van gemak houden en tijdens hun vakanties alle vitaminen in één pil binnen willen krijgen. Superhandig!

 

Lees ook onze andere blog artikelen: