Normandië is wereldwijd voor veel mensen een toeristische bestemming. Als je in Frankrijk vakantie viert, dan staat Normandië voor een culturele bestemming met de Mont Saint Michel als hoogtepunt. Een uitgelezen plek voor geschiedenisliefhebbers, met als hoofdthema de 2e wereldoorlog en de invasiestranden.

Historisch toerisme stopt daar niet. Door in de regio te blijven, ontdek je het middeleeuwse verleden, gekenmerkt door veroveringen en gevechten tussen Saksen en Vikingen, voorheen Noormannen genoemd. Normandië bezoeken betekent ook de favoriete bestemming voor paardenliefhebbers. Er zijn regionale routes, lokale clubs, kastelen, twee nationale stoeterijen, sportieve of culturele evenementen, hippische toerismeclubs. Kortom, het is een perfecte plek voor een onvergetelijke vakantie in Frankrijk.

 

Waar ligt Normandië?

Het Normandische grondgebied bestaat uit grote vlaktes, heuvels en verstedelijkte gebieden. Het heeft weinig reliëf, het hoogste punt is niet hoger dan 413 m. Wat is er bijzonder aan? Het heeft 8 commerciële havens en de drukste maritieme as ter wereld. Het is een echte toegangspoort tot Frankrijk en heeft ook veel rivieren en bekkens: de Seine, de Eure, de Orne en de Risle.

Het bestaat uit 5 departementen: Eure, Seine-Maritime, Orne, Manche en Calvados. Tussen platteland, stranden, bossen, moerassen, badplaatsen hebben deze departementen elk hun eigen zeer specifieke kenmerken en landschappen. Normandië heeft ook vier regionale natuurparken zoals die van de Perche of van de Normandische Seine.

 

Een verblijf in Calvados

Gelegen in het hart van Normandië met zijn kustlijn langs het Kanaal in het noorden, biedt Calvados een grote verscheidenheid aan landschappen en een aantal niet te missen plaatsen zoals de invasiestranden. Naast dat er in de regio veel musea zijn gewijd aan de 2e wereldoorlog, vind je er ook middeleeuwse overblijfselen en een hooggelegen plaats voor liefhebbers van het impressionisme: Honfleur.

Het is erg leuk om het stadje te bezoeken en meer te weten te komen over de schilders die erdoor geïnspireerd werden. Een andere stad, een andere sfeer, bezoek bijvoorbeeld Caen en zijn nogal indrukwekkend historisch erfgoed. In Frankrijk je vakantie Normandië bezoeken houdt in dat je het platteland en de kleine dorpjes van het Normandische gebied bezoekt. Wat de gastronomie betreft, moet u de beroemde appels en de Calvados proeven, een AOC eau-de-vie sinds 1942.

 

Een uitje naar Granville

Granville is een stad die bekend staat om zijn ontspannen levensstijl en om zijn casino. Veel mensen waarderen de ontspannende kant en de contrasterende sfeer tussen de nieuwe stad en de bovenstad. Waarom maak je bijvoorbeeld na een bezoek aan het historische centrum niet een wandeling rond Place Cambernon?

Deze nieuwe wijk is een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en voor liefhebbers van bohemien chique sfeer. In de straten of op de terrassen van de cafés zijn er schilders, muzikanten. Een zeer levendige plek in de zomer, waar je heel aardige mensen kunt ontmoeten. Als je in de omgeving wilt blijven hangen, dan is het raadzaam om je wandelschoenen aan te trekken en de GR223 wandeling te proberen. Deze begint in Granville en daalt af naar de baai van Mont Saint-Michel.

 

Een dagje Honfleur

Een dagje Honfleur in normandie

Wieg van het impressionisme, de mooie havenstad heeft schilders altijd geïnspireerd. De prachtige maritieme landschappen en pittoreske huisjes hebben er iets mee te maken. Als je in Calvados stopt, is Honfleur een must. Ga naar het historische centrum om verschillende oude monumenten te ontdekken, evenals het huis van componist Erik Satie. Een andere volledig atypische plek om te ontdekken, is de natuurruimte: een serre van 800 m2 die veel natuurlijke schatten bevat.

 

Bezoek Normandisch Zwitserland

Voor de sport- en natuurliefhebbers is Normandisch Zwitserland een niet te missen bestemming. Ontdek een prachtige streek tussen de departementen Calvados en Orne. Bijgenaamd Klein Zwitserland, is het een gebied dat bestaat uit beboste gebieden, mooie valleien en rivieren. Vanzelfsprekend kun je er vele buitenactiviteiten beoefenen, zoals wandelen, kajakken, paragliden of gewoon fietsen.

 

Ontdek het Pays d’Auge

Een andere prachtige hoek van Normandië, het Pays d’Auge. De regio, die de titel Land van Kunst en Geschiedenis heeft gekregen, zit vol met historische en natuurlijke bezienswaardigheden die je kunt ontdekken tijdens een roadtrip met de fiets of met de auto. 

Je kunt dan stoppen bij Beaumont en Auge. Het kleine dorp wordt inderdaad beschouwd als een van de mooiste en meest typische van de Calvados.

 

Stedentrip naar Caen

Stedentrip naar Caen als je normandie bezoekt

Normandië gaat niet alleen over het platteland. Maak een stedentrip naar Caen en neem de tijd om een ​​stad met een rijk cultureel en religieus erfgoed te ontdekken. Bezoek ook de historische wijk en de musea, een ritje in een elektrische boot, leuke activiteiten zoals ontsnappingsspellen of schattenjachten.

 

De landingsstranden ontdekken

Plaatsen van geschiedenis en herinnering, de vijf landingsstranden zijn een essentiële plek om te bezoeken in Normandië. Elk jaar trekken ze toeristen van over de hele wereld aan en dat is niet voor niets: deze stranden zijn internationaal bekend, omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog geallieerde troepen in Frankrijk lieten landen. Bezoek Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach in je eigen tempo en ontdek de musea waar je meer te weten kunt komen over deze beslissende historische periode voor Frankrijk.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Frankrijk: