Frankrijk is de thuisbasis van enkele van de mooiste kastelen van Europa. Van statige renaissancekastelen tot gotische forten, van sprookjesachtige burchten tot eeuwenoude forten, dit zijn de 7 mooisten kastelen die je kunt bezoeken voor een reis naar Frankrijk.

Chambord

Het kasteel van Chambord ligt op anderhalf uur rijden van Parijs

Het kasteel van Chambord ligt op anderhalf uur rijden van Parijs. Het is een van de mooiste kastelen Loire en prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit mooie Renaissance kasteel, oorspronkelijk gebouwd door François I in 1519, ligt aan de oevers van de rivier de Cher. Het ontwerp van het kasteel zou zijn geïnspireerd door het verslag van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci over een bezoek aan Brazilië, en de architectuur staat bekend als kasteelachtig. Het kasteel is populair om zijn immense omvang, en het sierlijke interieur dat vele prachtige architectonische details bezit, waaronder 72 gebrandschilderde ramen, fresco's en gesneden houten panelen. Chambord is ook bekend om het 4,5km lange pad dat naar het kasteel leidt. Het pad is omzoomd met bomen, beelden, fonteinen en staat bekend als de "Allée du Roy".

 

Versailles

Versailles is het veruit het populairste kasteel van Frankrijk. Versailles dankt zijn faam aan de reusachtige bouwwerkzaamheden van Lodewijk XIV, die het landgoed uitbreidde tot een van de grootste paleizen ooit gebouwd. De omvangrijke tuinen, fonteinen en sierlijke architectuur zijn enkele van de kenmerken die Versailles de titel "meest complete voorbeeld van renaissance-architectuur buiten Italië hebben opgeleverd.  Binnenin ontdek je een mix van rococo en barokke elementen. De meest in het oog springende ruimten is ongetwijfeld de Spiegelzaal en het Grote Appartement.

In het museum van Versailles krijg je meer informatie over de historie van het paleis en de Franse monarchie. Via interactieve tentoonstellingen kan je een grote verscheidenheid van mooie kunstwerken waaronder schilderijen en meubels bekijken.  In totaliteit werden ongeveer 20 000 kunstwerken ondergebracht in het Grote Appartement. Het kasteel van Versailles is dan ook onbetwistbaar een van de mooiste kastelen Frankrijk

 

Angers

Het kasteel van Angers ligt aan de oevers van de Maine rivier in de streek van de Loire. Het fort, opgetrokken vanaf 1230, staat bekend op zijn grote aantal torens van lei- en kalksteen. Bovenop de torens heb je uit prachtig uitzicht op de stad Angers.

Op het domein kan je wandelen doorheen de 7 prachtige tuinen waaronder de hangende tuin, de Royal Logic en de rozentuin er enkele van zijn. Je kan er onder andere meer dan 20 hortensia variëteiten van Aziatische en Amerikaanse oorsprong bewonderen.

Binnen in het kasteel is ongetwijfeld het 14de-eeuwse Tapijt van de Apocalyps de belangrijkste bezienswaardigheid. Dit omvangrijk tapijt uit de Middeleeuwen kan je in 6 kamers bewonderen en is in totaliteit 100 meter lang.

 

Fontainebleau

Fontainebleau omgeven door mooie tuinen

De geschiedenis van dit kasteel, omgeven door reusachtige tuinen, gaat terug tot de 12de eeuw. De huidige versie werd in 1631 in opdracht van Frans architect Louis Visconti gebouwd. De bouwstijl van het kasteel combineert Italiaanse renaissance met Franse artistieke tradities. Sinds 1981 staat deze attractie op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Binnenin geniet je van de sprookjesachtige en magische uitstraling van het kasteel. De bezoeker ziet de heel grote ruimten die in die tijd heel luxueus waren. In de troonzaal kan je het verbazingwekkende mooie plafond bewonderen. Daarnaast krijg je de kans om de slaapkamer van de koning te bezoeken die versierd is met mooie schilderijen en landschappen. Er zijn ook een enkele geheime gangen in het kasteel die belangrijk waren om te ontsnappen tijdens een belegering. Sommige kan je bezoeken.

Er zijn veel prachtige schilderijen in het kasteel, die stammen uit de Franse renaissanceperiode. Je ziet veel mooie details in de architectuur van het kasteel. Als je geïnteresseerd bent in kunst en architectuur, kan je er uren in slenteren met alleen al het bezichtigen van de binnenzijde van het kasteel.

 

Chinon

Chinon is een andere kasteel gelegen aan de rivier de Vienne tussen de Oost-Franse steden Tours en Angers. Deze middeleeuwse vesting is ongeveer 500 meter lang en 100 meter breed. 

In de koninklijke residenties kan je een indrukwekkende verzameling museo- en scenografie bewonderen. Aan de hand van maquettes, 3D-reconstructies en archeologische verzamelingen van recente opgravingen kom je meer te weten over het fort. Daarnaast wordt in 2 zalen veel aandacht besteed aan de Franse heldin Jeanne d’Arc.

Ook kan je de gemeubileerde reconstructie privéslaapkamer van Karel de VII bewonderen in het kasteel. Het laatste niveau van de 14de-eeuwse mechanische klokkentoren is een van de vele niet te missen trekpleisters binnen het domein.

 

Azay-le-Rideau

Het 16de-eeuwse kasteel van Azay-le-Rideau ligt in de regio Val-de-Loire, en werd gebouwd door François de Gondi. Het kasteel werd ontworpen in de gotisch-renaissance stijl en werd geïnspireerd door de sierlijke architectuur van de streek van de Loire. Azay-le-Rideau is beroemd om zijn magnifieke tuinen, die zijn ontworpen in de Engelse stijl. In de tuinen groeien veel verschillende soorten bloemen en planten, en ze zijn vooral populair om de vele waterlelies die er groeien. Het kasteel is ook bekend om zijn Gallische architectuur, die werd gebruikt als decoratief element op de muren en plafonds. Van 2015 tot halfweg 2017 kon dit monument profiteren van een grondige renovatie. 

 

Ruïnes van Brousse

De kasteelruïnes van Brousse zijn een van de populairste verlaten kasteel van Frankrijk gelegen tussen de steden Toulouse en Montpellier. De ruïnes zouden een van de oudste van Frankrijk zijn. Bovenop de heuvel kan je genieten van een uitzicht op een van de mooiste dorpen van Frankrijk, Brousse-le-Château. Van daaruit heb je ook een prachtige uitzicht de beboste omgeving. In het kasteel kan je onder andere de prinsessentoren, de gevangenentoren en het landhuis bewonderen. Jaarlijkse vinden er ook vele tijdelijk kunst -en foto exposities plaats.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Belgische steden: