Een stedentrip zit vaak bomvol sightseeing en andere activiteiten die je kunt ondernemen. Dit geldt ook voor Brussel, de hoofdstad van het koninkrijk België. In deze tweetalige metropool wordt Nederlands en Frans gesproken. Omdat de Europese Unie in Brussel is gevestigd evenals de NAVO, wordt de stad ook wel als hoofdstad van Europa gezien. Genoeg te doen dus, zou je zeggen. Maar wat te doen in Brussel als jouw verblijf op een zondag is? Valt er dan wel iets te beleven? Met andere woorden: wat is er in Brussel zondag open? In dit artikel starten we met een korte introductie van Brussel. Daarna bieden we je passende tips voor zondag om het maximale uit jouw verblijf in Brussel te halen.

 

Een korte geschiedenis van Brussel

De stad Brussel is onderdeel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat uit 19 gemeenten bestaat. In deze gemeenten wonen 1,8 miljoen mensen, waarvan slechts 200.000 in Brussel zelf wonen. De oorsprong van Brussel ligt zo rond de tiende eeuw. De naam Brussel stamt af van het woord ‘Bruecsela’, wat ‘nederzetting bij het moeras’ betekent. Mogelijk heeft de centrale ligging van de stad ervoor gezorgd dat handelaars en ambachtslieden zich in Brussel gingen vestigen. Met de Hertogen van Brabant aan het hoofd en een volk van patriciërs, verwierf Brussel meer politieke status. In de dertiende eeuw kreeg het stadsrechten.

Na de economische groei onder de heerschappij van de Nederlanden, kwam de macht van Brussel in handen van de Bourgondiërs en de Habsburgers. De stad streed tegen de Spanjaarden en de Luxemburgers, en kende in de achttiende eeuw het grootste dieptepunt in de geschiedenis met het bombardement van de iconische Grote Markt. Na de val van Napoleon in 1815 is Brussel weer even in handen van Nederland. Maar vanaf de Revolutie van 1830 is Brussel onafhankelijk. De metropool is inmiddels uitgegroeid tot politiek en wetenschappelijk hoofdkwartier. Lees verder over Brussel.

 

Zijn de winkels in Brussel op zondag open?

Brussel is een uitgestrekte stad waar de winkelzones behoorlijk ver uit elkaar liggen. De bekende Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, een overdekt winkelgebied, ligt wel in het centrum van de stad. De meeste winkels zijn open van maandag tot en met zaterdag. Dit betekent echter niet dat in Brussel de winkels op zondag gesloten zijn. Winkelketens en particulieren mogen zelf bepalen of ze op zondag open gaan. Toeristische winkeltjes en chocolaterieën zul je op zondag zeker kunnen bezoeken. Ook veel boetiekjes en grote winkelketens in de Vijfhoek (het centrum van Brussel) kiezen er op zondag voor om open te zijn. In de wijk Marollen is het bovendien zeven dagen per week markt, ook op feestdagen. Hier bevindt zich namelijk de vlooienmarkt op het Vossenplein waar je urenlang rond kunt struinen.

Daarnaast is het in Brussel, net als in heel België, twee keer per jaar uitverkoop. Tijdens deze ‘solden’ zijn de winkels in januari en juli vaker en langer open. Tot slot kent Brussel een paar keer per jaar koopzondagen. Of in Brussel de winkels op zondag open zijn, is dus niet met zekerheid te zeggen. Als shoppen je hoofddoel is om Brussel te bezoeken, kun je dit beter doordeweeks of op zaterdag doen. Maar mocht je toevallig op zondag in Brussel zijn, dan is het centrum de place to be om een leuke aankoop te scoren. En vergeet natuurlijk niet de tientallen terrasjes verspreid over de stad waar je heerlijk kunt vertoeven.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Brussel?

Brussel is goed in één dag te bezoeken. Maar keuzes dienen er dan wel te worden gemaakt. Dit komt vooral omdat de stad erg ruim is opgezet, zoals hierboven al even kort werd aangestipt. Veel bezienswaardigheden zijn in Brussel op zondag open. Denk aan monumenten, musea, recreatiegebieden en natuurlijk sightseeing! Wat is er te doen in Brussel op zondag? In het lijstje hieronder geven we je handige tips zodat je er een geslaagde dag van kunt maken.

 

Manneken Pis, Jeanneke Pis en Het Zinneke.

manneken pis bezoeken in brusselDit zijn wellicht de bekendste beeldjes in Brussel. Manneken Pis vind je in de Stoofstraat. De vrouwelijke versie, Jeanneke Pis, is te vinden in een zijstraat van de Beenhouwersstraat, vlak achter de Grote Markt. Het Zinneke, een plassende hond, staat in de buurt van de Oude Graanmarkt.

 

Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele.

Deze statige kerk valt op door de witte muren en de prachtige glas-in-loodramen. Uiteraard is de kerk op zondag te bezichtigen.

 

Het Vlaams Parlement.

Ben je geïnteresseerd in politiek? Het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement en de bijbehorende Koepelzaal zijn toeristische trekpleisters die gratis te bezoeken zijn.

 

Het Atomium.

Het Atomium bezoeken op zondag in brusselDit ijzeren bouwwerk is het icoon van Brussel. Het gebouw is een uitkijkpunt over de stad en staat symbool voor de wetenschap en de ruimtevaart.

 

De Grote Markt in Brussel

Het marktplein van Brussel wordt omringd door iconische huisjes, waaronder Het Broodhuis. Aan de Grote Markt bevinden zich gezellige cafés en restaurants voor een verfrissende geuze of kriek.

 

De Brusselse Striproute.

Wil je iets actiefs ondernemen? Loop of fiets door Brussel en ontdek alle stripfiguren die op gevels en gebouwen staan afgebeeld!

In Brussel zijn diverse musea. Breng bijvoorbeeld op zondag een bezoek aan Belgisch Stripcentrum, het Afrika Museum of het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België dat uit zes afzonderlijke musea bestaat.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Belgische steden en wat je er kunt doen op zondag: