Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Antwerpen en bevat ongeveer 529.000 inwoners. Hiermee is het de grootste gemeente qua inwonerstal van België. Op het gebied van oppervlakte is het de twee na grootste gemeente van het land, aangezien het met 20.429 hectare onder Doornik en Couvin staat. Deze stad ligt voor een groot gedeelte op de rechteroever van de rivier de Schelde en heeft een groot havengebied met veel internationaal vrachtvervoer. Deze haven is na Rotterdam de grootste Europese haven en Antwerpen is ook van groot economisch belang voor België. Dit komt tevens door het wereldcentrum voor diamanthandel dat er gevestigd is. In Antwerpen is ook een uitgestrekt winkelcentrum gelegen, van kleine boetiekjes tot grote modehuizen, waardoor veel toeristen naar de stad trekken. Zijn deze winkels open op zondag in antwerpen? En wat is er verder te doen op deze weekenddag in Antwerpen?

 

Zijn de winkels in Antwerpen open op zondag?

Zijn de winkels in Antwerpen open op zondag?

Antwerpen heeft een groot aanbod aan winkels, waardoor er voor iedereen wel een geschikte winkel te vinden is. Immers kun je een uniek jurkje scoren bij een klein boetiekje, maar ook alle basics die je nodig hebt in een van de grote, internationaal gevestigde modehuizen. Het winkelgedeelte is uitgestrekt over stadscentrum, waardoor je er de hele dag kunt vertoeven. De volgende buurten en straten vallen in dit winkelgedeelte en zijn een bezoekje waard:

 • Diamantwijk;
 • Groenplaats;
 • Hoogstraat;
 • Kammenstraat;
 • De Keyserlei;
 • Kloosterstraat;
 • De Meir;
 • Modebuurt;
 • Steenhouwersvest;
 • Wilde Zee;
 • Het Zuid.

Van de bovenstaande gebieden is De Meir de grootste en bekendste. Op alle shoppingplekken heb je ook toegang tot een gratis wifi-netwerk en het is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, zoals de trein, en de fiets, step of scooter. ook zijn er een aantal park-en-rides aan de rand van de stad beschikbaar om je auto te parkeren.

Op de vraag of Antwerpen winkels op zondag open zijn, is het antwoord dat iedere eerste zondag van een maand de meeste winkels in de Antwerpse binnenstad open zijn. Zodoende kun je op deze zondagen lekker shoppen en ook wanneer de koopzondag op een feestdag valt, zijn de winkels in principe open. Winkels open op zondag Antwerpen? Daar heb je nu antwoord op gekregen. We vertellen je hieronder over de bezienswaardigheden die op zondag open zijn.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Antwerpen?

Wat is er te doen in Antwerpen buiten shoppen? Naast winkelen zijn er nog veel meer bezienswaardigheden die je op zondag kunt bezoeken, welke kort beschreven worden.

 

Cafés en restaurants

de Antwerpse binnenstad bezoeken op zondag

Antwerpen telt ruim 725 cafés en 1.345 restaurants, waar je na of tijdens een intensieve dag shoppen kunt plaatsnemen. Ook voor andere soorten bezoeken aan de stad kun je hier genieten van een heerlijke lunch of diner met een geschikt drankje erbij. Veel van deze eetgelegenheden zijn op zondag gewoon geopend, zeker in het centrum van de stad. Aanraders zijn Felixpakhuis, Wasbar, Otomat en STAY.

 

Rommelmarkt

Op zondagen worden in Antwerpen ook diverse rommelmarkten georganiseerd, waar je lekker langs alle kraampjes kunt struinen om tussen kunst en kitsch te snuffelen naar een aanwinst voor jou. De Vogeltjesmarkt is bijvoorbeeld erg bekend, maar je kunt ook naar het Sint Jansvliet, wat dichtbij de Schelde ligt en een kleinere rommelmarkt is. In de Kloosterstraat openen rond een uur of één overigens antiek- en vintagewinkels.

 

Schildersmarkt

Voor de liefhebbers van kunst kun je tussen april en september op elke zondag naar de kunstzinnige wijk Het Zuid gaan. Hier wordt de Schildersmarkt, ook wel Lamber Montmartre genoemd, gehouden en het staat tussen het nieuwe Justitiepaleis en het Museum voor Schone Kunsten in, op de Lambermontplaats. Hier kun je wellicht een mooi kunstwerk aanschaffen om thuis aan de muur te hangen. Op dit plein kun je ook nog Het Bootje bewonderen, wat een markant huis is uit 1901.

 

Musea

Museum aan de Stroom in antwerpen bezoeken op zondagEen aantal musea in Antwerpen die op zondag open zijn, zijn het waard om te bezoeken:

 • Museum Mayer van den Bergh: Dit museum ligt in het centrum van de stad Antwerpen en vormt het voormalige woonhuis van Fritz Mayer, vroeger een succesvolle zakenman van de stad die veel kunst, meubels, munten en textiel heeft verzameld en opgeslagen.
 • Museum aan de Stroom (MAS): Dit museum ligt in de hippe wijk ’t Eilandje en gaat over het scheepvaartverleden van de stad. Overigens is er bovenop het museum een prachtig uitzicht over Antwerpen.
 • Rubenshuis: Ook dit museum ligt in het centrum en is het voormalige woonhuis van de schilder Peter Paul Rubens. Dit kleine paleisje bevat statige vertrekken met werken van de schilder zelf en van zijn leerlingen.

 

Stadsbrouwerij De Koninck

Wat ook in Antwerpen op zondag open is, is bierbrouwerij De Koninck, waar je een authentieke Bolleke kunt drinken. De brouwerij is helemaal vernieuwd en bevat en mooi proeflokaal waar je een rondleiding kunt krijgen en twee biertjes mag proeven. Zo kom je alles te weten van het brouwproces. Ook heb je een aangenaam uitzicht over de hele bierbrouwerij via de loopbrug van maar liefst vier meter hoog.

Welke bezienswaardigheden in Antwerpen die op zondag open zijn, ga jij bezoeken?

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Belgische steden en wat je er kunt doen op zondag: