Als je tegelijkertijd van Frankrijk en de Keltische cultuur gecharmeerd bent, dan zit er maar een ding op: je boekt je volgende vakantie naar Bretagne in Frankrijk. Het heeft een enorme kustlijn, mooie steden en nog ongerepte natuur. Naast Schotland, Wales, Ierland, Cornwall en het eiland Man is Bretagne een van de 6 Keltische naties. Het heeft nog steeds een taal (‘Bretons’ genaamd) die dichter bij het Welsh ligt dan bij het Frans. Ja, je leest het goed, dit deel van Frankrijk heeft twee talen: Bretons en Frans. In feite maakte Bretagne tot ongeveer 500 jaar geleden niet eens deel uit van Frankrijk (het was een onafhankelijk hertogdom). De naam was lang geleden eigenlijk Armorica (wat toen vertaald werd naar “Op zee” of “aan zee”…).

 

Vakantie Bretagne (Frankrijk): De steden die je moet bezoeken

Een gebied met grote open ruimtes, charmante dorpjes, prachtige stranden, pittoreske stadjes, rivieren en charmante kleine baaien verspreid langs de 3000 kilometer lange kustlijn. Het tempo van het leven is traag en een bezoek aan dit prachtige deel van Frankrijk zal je helpen om alle spanningen van een drukke, stedelijke levensstijl te vergeten.

 

Brest

De grote havenstad Brest is een geweldige plek om te bezoeken. Het ligt aan het westelijke uiteinde van Bretagne en mondt uit in de Atlantische Oceaan. Het is de belangrijkste Atlantische marinehaven van Frankrijk met een rijke maritieme geschiedenis, tegenwoordig is het een moderne handelsstad.

 

Rennes

Rennes ligt aan de oostkant in het centrum en is de hoofdstad van Bretagne

Rennes ligt aan de oostkant in het centrum en is de hoofdstad van Bretagne. De stad, van Romeinse oorsprong, werd gebouwd op een heuvel en beschermd door wallen. Rennes heeft twee heel aparte stadscentra. Het werd in de 18e eeuw door brand verwoest toen alle houten gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. Het rijkere, noordelijke centrum werd herbouwd, maar het armere zuidelijke deel bleef in puin. Hier vind je tal van uitgaans-, winkel- en vrijetijdsvoorzieningen.

 

St Malo

St Malo, aan de kust van Bretagne en een belangrijke havenstad

St Malo, aan de kust van Bretagne en een belangrijke havenstad, is een fascinerende oude vestingstad met heerlijke smalle straatjes, heerlijke restaurants en zomerse straatartiesten. Je hebt er ook een hele mooie haven waar je mooie boten kunt zien en je kunt er heerlijk eten en drinken. Genieten van de cultuur, heerlijk.

 

Golf van Morbihan

Met 3000 kilometer kustlijn heb je echt keuze te over als het gaat om stranden in Bretagne. Langs de zuidkust wordt de zee warm gehouden door de Atlantische golfstroom. De Golf van Morbihan, Bretons voor binnenzee, is een paradijs voor zeilers. De zee staat niet bloot aan de open oceaan en bevat veel eilanden die rijke mogelijkheden bieden voor verkenning.

De oude ommuurde stad Vannes ligt aan de noordkust en is een levendige handelsstad met een goed bewaard gebleven middeleeuwse wijk. Het biedt een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de eilanden in de Golf van Morbihan. In het nabijgelegen Chateau du Suscinio worden op zomeravonden muziekconcerten gehouden in de tuinen, kun je picknicken en samen met de lokale bevolking genieten van deze magische Bretonse festivals.

 

Buiten de gebaande paden in Bretagne

De Sept-Iles, voor de kust van Bretagne, is een kleine oase van natuurlijke schoonheid en de thuisbasis van zeldzame vogels zoals jan-van-gent en papegaaiduikers.

Zeven mysterieuze en zelden bewoonde eilanden net ten noorden van de mooie en populaire Côte de Granit Rose. In vroeger jaren probeerden monniken voet aan de grond te krijgen, maar gaven het op. Op dit moment zijn de belangrijkste bewoners de zeevogels die hier samenkomen om in grote aantallen te nestelen.

Doe mee aan een traditionele zeilboottocht vanuit Perros-Guirec of Port-Blanc om dicht bij de eilanden te komen. Je hebt daar een geweldig uitzicht op de vogelkolonie. Soms mag je landen op l’Île aux Moines, het eiland waar monniken in de late middeleeuwen probeerden zich te vestigen. Om daar te ervaren waarom het voor mensen zo moeilijk is om dit gebied te bewonen.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Frankrijk: