Duurzame vakantiegangers kunnen hun hart ophalen op Ameland. Er valt genoeg te beleven op het Waddeneiland. Van een 100% elektrische strandrit tot een maaltijd van streekproducten. Wij zetten de leukste duurzame uitjes op een rij voor een perfecte ecologische vakantie.
Strandpaviljoen Sjoerd
Strandpaviljoen Sjoerd is in 2016 en 2017 verkozen tot het meest duurzame strandpaviljoen van Nederland. Het dak is voorzien van zonnepanelen en zonnecollectoren, de verlichting bestaat voor 100% uit LED verlichting en al het plastic is biologisch afbreekbaar. Niet voor niets is Sjoerd het meest duurzame restaurant Ameland.
Ook op de kaart vind je deze duurzaamheid terug. Zo wordt er voornamelijk gekookt met streekproducten. Ook vegetariërs en veganisten kunnen hier terecht voor bijvoorbeeld een groentekroket, een portie nacho’s of een gele groentecurry. Een absolute aanrader voor een eco lunch of diner.
Wad excursie op Ameland
Trek je hoge laarzen aan en ontdek het Waddengebied tijdens de Wadexcursie. Het Natuurcentrum organiseert deze excursies voor jong en oud. Tijdens de excursie leer je hoe het Waddengebied is ontstaan, hoe het wordt beheert en wat de bedreigingen zijn voor het natuurgebied. Door een stukje te graven in de waddenbodem zie je welke dieren zich hier schuilhouden en leven in het wad. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen om diverse vogels te spotten.
Lokaal winkelen
Steun de ondernemers van Ameland door een bezoek te brengen aan een van de lokale winkels. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Amelander bierbrouwerij. Hier kan je huisgemaakte Amelander cranberry likeur of een van de zelfgebrouwen speciaalbieren proberen. Of proef de smaak van echte Amelander boerenkaas, yoghurt of kwark bij de kaasboerderij in Hollum of zuivelboerderij in Ballum. Een andere aanrader is de huisgemaakte mosterd. In de authentieke koren- en mosterdmolen De Verwachting in Hollum wordt al decennialang mosterd gemaakt.
Eco-safari
De verscheidenheid aan natuur is een van de belangrijkste trekpleisters van Ameland. Deze kan je lopend of fietsend betreden, maar je kan ook op eco-safari. Hierbij maak je een ontdekkingstocht op een 100% elektrische kar. Ook mindervaliden kunnen hierdoor van dichtbij de natuur bekijken. Je kan kiezen uit twee routes. De eerste is naar het natuurgebied in de Kooiduinen en de andere brengt je naar het Hagedoornveld. Beide excursies worden begeleid door een ervaren gids die je alles kan vertellen over de flora en fauna van het Werelderfgoed.
Duurzaam overnachten op Ameland
Een duurzame overnachting maakt de vakantie aan Ameland pas compleet. Ga bijvoorbeeld kamperen op camping De Kiekduun. Hierbij overnacht je midden in het duingebied. Of boek een overnachting in Bungalow Pharos. Deze bungalow is voorzien van zonnepanelen en het gas en de elektriciteit worden afgenomen van de Amelander Energie Coöperatie. Een hotel Ameland kan ook heel duurzaam. Steun bijvoorbeeld de lokale ondernemer, zoals het familiehotel Bos en Duinzicht of het kleinschalige Hotel de Jong.