Met de zomer in de aantocht mogen we weer lekker fantaseren over mooie reizen. Voor de meeste mensen is vakantie om te ontspannen. Maar ontspannen zoals je bij deze vakantie doet, dat zie je niet vaak. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Wat is flottielje zeilen?

Voor veel mensen is “flottielje” een woord waar ze nog nooit van hebben gehoord. Een flottielje is een groep van zeilboten. Flottielje zeilen is dus zeilen in een groep met andere boten. Hierbij vaart op een van de boten een team dat de groep begeleidt. Ze volgen het weerbericht en briefen de andere boten hier dagelijks over. Ze leggen ook uit wat de eindbestemming van de dag is en wat er onderweg te zien en te doen valt.

Hoewel het regelwerk je dus uit handen genomen wordt, is flottielje zeilen nog steeds ontzettend vrij. Je bent namelijk niet verplicht om de hele dag achter de boot met begeleiding aan te varen. Je kunt iedere dag gewoon je eigen plan trekken. Je bent ook niet verplicht om veel met de mensen van de andere boten om te gaan. Er zijn geen sociale verplichtingen en als jij de week alleen met je gezin wilt doorbrengen, dan is dat helemaal prima.

Waar kun je naartoe?

Flottielje zeilen is populair in landen als Spanje, Italië, Griekenland, Kroatië en Turkije. Deze landen bieden in de zomer uitstekende weersomstandigheden om heerlijk te kunnen zeilen: een lekker windje met stralende zon. Daarbij zijn de kusten van deze landen echt prachtig, met allerlei mooie stranden en vissersdorpjes om te ontdekken. Je begeeft je een tot twee weken werkelijk waar in het paradijs.

Moet je kunnen zeilen?

Voor flottielje zeilen hoef je niet per se te kunnen zeilen. Als je een boot wilt huren en zelfstandig met de groep mee wilt zeilen, dan moet je natuurlijk wel ervaring hebben met zeilen. Als je regelmatig op het IJsselmeer of op de Noordzee hebt gezeild, dan komt het goed.

Daarnaast moet je over een vaarbewijs beschikken. Welk vaarbewijs dat precies is, hangt een beetje af van het land waar je naartoe gaat. Kies je bijvoorbeeld voor flottielje zeilen Griekenland, dan heb je bij de meeste charterbedrijven aan vaarbewijs 1 al genoeg. Ga je in plaats daarvan naar Turkije of Spanje, dan zijn de bedrijven strenger en willen ze vaarbewijs 2 zien. Om zeker te weten dat je over het juiste vaarbewijs beschikt, kun je contact opnemen met de organisator van de reis.

Maar als je geen ervaring hebt met zeilen, kun je dan nog wel meevaren met het flottielje? Dat kan zeker! Je zult alleen wel een schipper moeten inhuren. Deze zal dan jullie boot zeilen voor de duur van de reis. Met een schipper hoef je je geen zorgen meer te maken over het zeilen en kun je je volop storten op puur genieten.