Europa kent verschillende gebergten. Kijken we naar omvang, dan zijn de Alpen het meest uitgestrekte en hoogste gebergte van ons continent. Het nog relatief jonge gebergte heeft een totale lengte van ongeveer 1.200 kilometer.

Het begint bij de Zuid-Franse stad Nice en loopt helemaal door tot aan Wenen in het oostelijk deel van Oostenrijk. De breedte van de Alpen varieert van 150 tot 250 kilometer. Het gebergte strekt zich uit over de landen Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Liechtenstein, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië en vormt de natuurlijke grens tussen Centraal- en Zuid Europa.

De meest hoge bergen liggen in het westelijk deel van het gebergte. De Mont Blanc in Frankrijk is met een hoogte van 4.808 meter de hoogste berg in het Alpengebied en West-Europa. Zijn naam, in het Nederlands ‘witte berg’, dankt deze alpenreus aan de eeuwige sneeuw die op de top ligt. Andere bekende en hoge alpenreuzen zijn onder andere de Großglockner in Oostenrijk, de Zugspitze in Duitsland, de Matterhorn en de Eiger in Zwitserland.

Het alpengebied is het meest populaire wintersportgebied in Europa. Iedere winter weer, bezoeken miljoenen wintersporters het gebied om te skiën, snowboarden, langlaufen of gewoon te wandelen in het prachtige winterse landschap.

Maar de Alpen zijn ook in de andere jaargetijden zeer populair. Je kunt er tal van outdoor sporten beoefenen, maar het is bovenal een zeer geliefd gebied om te wandelen, hiken, traillopen, klimmen en fietsen.

In het gebergte ontspringen diverse grote rivieren zoals de Rijn, de Po en de Rhône.

Natuur

Een van de mooiste Alpen bezienswaardigheden zijn ongetwijfeld de vele indrukwekkende watervallen die je op veel plaatsen in het gebergte vindt. In het ruige berglandschap storten deze zich met een hels kabaal, veelal van enorme hoogte naar beneden. Een fantastisch schouwspel waar je urenlang naar kunt kijken.

Bij veel van deze watervallen is het prima mogelijk om als wandelaar of hiker dicht bij de top van de waterval komen. Het is natuurlijk super gaaf als je na een flinke klim van dichtbij kunt aanschouwen waar dit natuurgeweld begint. Daarnaast zijn er ook watervallen waar je met een bootje bij kunt komen. Dit geeft weer een heel andere blik op het indrukwekkende natuurfenomeen.

In het alpengebied vind je wel honderden watervallen van verschillende groottes en hoogtes. Alhoewel ze allemaal meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken, wil je natuurlijk graag weten welke het meest imposant zijn. Wij hebben dan ook de vijf mooiste voor je op een rijtje gezet.

 1. Rheinfallblick in Schaffhausen in Duitsland
 2. Cascade Du Rouget in Sixt-Fer-à-Cheval in Frankrijk
 3. Krimmler Wasserfall in Krimml in Oostenrijk
 4. Cascata Ampola in Storo in Italië
 5. Hinanger Wasserfall in Sonthofen in Duitsland

Naast de talrijke watervallen die je kan bezoeken tijdens een wandeling in de Alpen zijn er ook heel wat wondermooie meren omgeven door prachtige bergen en bomen.  Hieronder vind je de 5 mooiste meren van de Alpen

 1. Meer van Bohinj in Slovenië
 2. Meer van Annecy in Frankrijk
 3. Plansee in Oostenrijk
 4. Lago Maggiore in Italië
 5. Vierwaldstättersee in Zwitserland

In de Alpen kan je ook wandelen in een imposant berglandschap met naaldbossen, meren en watervallen.  Een aantal bestemmingen beschikken over een nationaal park waar je prachtige wandeltochten kan maken in ongerepte natuur.  Hieronder vind je de 5 mooiste:

 1. Hohe Tauern National Park in Oostenrijk
 2. Parc National des Ecrin in Frankrijk
 3. Triglav National Park in de Julische Alpen in Slovenië
 4. Schweizerischen National Park in Zwitserland
 5. Berchtesgaden National Park in Duitsland