Als het om vakantiebestemmingen gaat, zijn Nederlanders vrij voorspelbaar in hun keuzes. We blijven allemaal lekker dicht bij huis, zo lijkt het. Dat zegt echter lang niet alles over wat onze favoriete vakantiebestemmingen nu echt zijn. Je kan natuurlijk altijd een wedstrijd van Barcelona bezoeken.

De traditionele landen

Ieder jaar wordt er weer gekeken in welke landen Nederlanders hun vakanties het meest hebben doorgebracht. Dit levert eigenlijk al jaren nauwelijks verrassingen op. Frankrijk staat traditioneel fier bovenaan in de Top 10, gevolgd door veel andere landen in onze nabije omgeving. Duitsland, Spanje, Italië: we trekken er ieder jaar massaal naartoe. Denk bijvoorbeeld aan één van de mooie voetbalreizen naar Atletico Madrid.

Ook Nederland zelf is nog steeds, of misschien zelfs wel ‘steeds meer’ een favoriete bestemming. Na de mooie zomers van de afgelopen jaren zitten Nederlandse hotels en bungalowparken iedere zomer bomvol; veel mensen die alleen voor het mooie weer richting het zuiden trokken blijven nu in eigen land.

Bekijken we de Top 10 nog wat verder, dan komen we vrijwel alleen landen binnen Europa tegen. Groot-Brittannië wordt veel bezocht, vaak ook voor stedentripjes. Scandinavië wordt steeds populairder, met Noorwegen als koploper. Op wintersport gaan we gezien de cijfers het liefst in Oostenrijk, al wordt dit land ook als zomerbestemming steeds populairder. Tenslotte vinden we ook Kroatië terug in de Top 10 van populaire vakantielanden. Vlak daarbuiten, de verschillen tussen veel landen zijn verwaarloosbaar, vinden we ook andere populaire bestemmingen als Griekenland en Turkije terug.

Ver weg is ook populair

De enige bestemming buiten Europa die we in de Top 10 terugvinden zijn de Verenigde Staten. Dat betekent echter nog niet dat andere verre bestemmingen minder geliefd zijn of dat mensen er minder graag op vakantie gaan. De prijs van dit soort reizen en de tijd die het kost qua voorbereiding is echter een belangrijke factor; waar je wel twee of drie keer per jaar binnen Europa op vakantie kan gaan, zal je niet snel drie keer per jaar een oceaan oversteken.

Vraag je mensen niet naar de bestemming die ze het meest bezoeken, maar naar het land dat ze het liefst zouden willen bezoeken, dan komen er compleet verschillende antwoorden. Zo valt bijvoorbeeld op dat rondreizen Indonesië bij Nederlanders erg populair zijn. Veel Nederlanders met ‘Indische’ wortels zijn benieuwd naar het land waar een stukje van hun geschiedenis ligt, en besluiten een rondreis Indonesië te maken. Ook landen als Australië en Nieuw-Zeeland zijn populair, maar ook hiervoor geldt dat dit geen reis is die je ieder jaar zal maken. Waar we heen gaan op vakantie en waar we eigenlijk het liefst zouden zijn op vakantie blijft voor veel mensen dus verschillend.