Je hoeft er niet voor naar Japan te zijn geweest om hun eten te kennen en ervan te houden. Noedels zijn daar een bekend voorbeeld van. En met die noedels kan je zoveel lekkere gerechten maken! Zeker met de soba noedel, die je wel als de meest veelzijdige noedel mag beschouwen. Duik mee in de wereld van de soba en leer meer over en van deze allround noodle.
Wat is soba?
Soba is het woord voor noedels gemaakt van boekweitmeel die meestal een grijzige kleur hebben, dankzij dat boekweit. Boekweitmeel heeft echter de neiging om noedels te maken die wat broos zijn, dus vele mengen er tarwemeel doorheen voor een stevigere noedel. Er zijn daarentegen ook anderen die nog steeds 100% boekweit gebruiken. Daarnaast zijn soba noodles dunner dan udon en meestal dunner dan ramen, waardoor het de dunste van de drie is. Dat gezegd hebbende, is het ongeveer net zo dik als een spaghettinoedel, waardoor het een lekkere bite heeft. Boekweitnoedels zijn ook perfect voor zowel warme als koude gerechten, dus er is veel variatie in sobanoedel-gerechten.
Wel of niet soba?
Soba is ook een ingewikkeld woord omdat het wordt gebruikt voor gerechten die geen noedels van boekweitmeel bevatten. Yakisoba is het grootste voorbeeld. Dit gerecht van roergebakken noedels gebruikt een noedel die meer lijkt op ramen dan op soba. Er is ook chuka soba, wat letterlijk vertaald Chinese soba betekent, maar verwijst naar ramen. Als je naar het zuiden gaat, naar Okinawa, vind je ook Okinawa soba, een populair gerecht dat gebruik maakt van een noedel die lijkt op ramen, maar een dikte heeft die meer lijkt op die van udon. Het gebruik van het woord soba in deze gerechten komt omdat ‘soba’ een woord is geworden dat ook synoniem is aan dunnere noedels. Dus werden deze dunnere noedels uit China en Okinawa (voorheen het Ryukyu Koninkrijk) ook ‘soba’ genoemd. Wil je er zeker van zijn dat je de échte soba noodles te pakken hebt? Dan kan je die, net als andere noodles, vinden op asianfoodlovers.nl.
Toshikoshi soba
Er zijn echt talloze gerechten met soba noodles. Het leuke is namelijk dat je de noedels zowel warm als koud kan eten! Maar als we het dan hebben over Toshikoshi soba, is dat meer een traditie dan een gerecht. En dit heeft alles te maken met het nieuwe jaar: een grote feestdag in Japan. Een van de tradities tijdens het nieuwe jaar, waar er nogal veel van zijn, is het eten van soba vlak voor het nieuwe jaar begint – of juist erna in sommige regio’s. Dit is voor geluk op twee verschillende manieren. Ten eerste zijn boekweitnoedels gemakkelijk af te bijten en te kauwen, dus dat heeft te maken met het idee van het afrekenen met het oude jaar (en de problemen die daarmee gepaard gingen), en dus om een beter nieuw jaar te verwelkomen. Ten tweede zijn de noedels lang en staan ze voor een lang en gezond leven. Bovendien gaan veel mensen na middernacht naar hun plaatselijke heiligdom voor het nieuwjaar gebed, dus het gerecht helpt om mensen vol (en warm) te houden voor hun nachtelijke avontuur.