Münster is een prachtige Duitse stad met ongeveer 315.000 inwoners en staat bekend om de cultuur. Er is veel te zien, te beleven en te genieten, ook op zondag. Wie graag actief bezig is en graag fietst, komt hier volledig aan zijn trekken. In en rondom Münster liggen honderden kilometers schitterende fietspaden en er zijn zelfs themaritten. Aanrader is de 100 Schlösser Route langs verschillende kastelen. Münster is bovendien gemakkelijk vanuit Nederland bereikbaar.

 

Zijn de winkels in Münster open op zondag?

De gewone winkelketens in Münster zijn op zondagen gesloten, maar die kun je in elke willekeurige stad vinden. Ongeveer vier keer per jaar zijn er koopzondagen. Meestal vallen die samen met leuke festiviteiten, zoals de bekende kerstmarkt.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Münster?

Ook al zijn de winkels niet altijd op zondag in Münster, je kunt zeker een bezoekje brengen aan deze mooie stad. De binnenstad is erg mooi omdat er nog veel historische gebouwen bewaard gebleven zijn tijdens de tweede wereldoorlog. We geven een overzicht van bezienswaardigheden die open zijn op zondag.

 

Het Picasso museum

Midden in Münster-Altstadt staat het Picasso museum aan de (hoe verrassend) Picassoplatz. Hier kun je de prachtige en uitgebreide werken van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso bezichtigen. De wisseltentoonstelling biedt steeds verrassende werken van Picasso´s tijdgenoten aan. Wie zich op de bovenste verdieping bevindt, moet vooral even door het raam naar beneden kijken om Picasso´s beeltenis op straat te bewonderen. Zondags geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

Tip: steek na het bezoek aan het Picasso museum de straat over naar Caputo´s, een leuk Italiaans restaurantje waar je beslist de Club Sandwich moet proberen.

 

Kreativkai

De wijk Kreativkai is de laatste paar jaar tot het hippe deel van Münster uitgegroeid. Kreativkai vind je op de linkeroever van de haven van Münster. De havenkraan en enkele opslagloodsen zijn nog aanwezig en refereren aan de glorietijd van de haven. Toen die eind jaren negentig zijn oorspronkelijke functie aan het verliezen was, ontstond het idee voor het aanleggen van een creatieve wijk. Er zijn nu hippe desingbedrijven, diverse galeriën en uitgaansgelegenheden te vinden. Ga hedendaagse kunst in de Exhibition Hall.

Zondags geopend van 12:00 tot 18:00 uur) bewonderen en geniet in de Hot Jazz Club. Zondags geopend van 14:00 tot 21:00 uur) van live muziek. Het Wolfgang Borchert Theater biedt afwisselende voorstellingen. Check het programma voor een voorstelling op zondag.

 

De Aasee

aasee park in munster bezoeken

Vanaf de Prinzipalmarkt is het slechts een kwartiertje lopen naar de Aasee, een mooi park. Dit park ligt aan het water en bijna in het centrum van Münster. Hier kun je wandelen, fietsen, zeilen of een bootje huren. Rondom het water zijn zonneweides en kun je voor een hapje en een drankje in een van de restaurantjes terecht. Hier vind je ook de Allwetterzoo. In deze ruim opgezette stadsdierentuin heeft een dolfinarium en een paardenmuseum. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten dieren uit de hele wereld te zien, waaronder enkele bijzondere soorten zoals de Perzische panter. Absoluut een must voor de jongste bezoekers van Münster. Allwetterzoo is heel het jaar door geopend, dus ook op zondag. Even verderop ligt het planetarium en openluchtmuseum. Genoeg te beleven dus in de Aasee.

 

Kuhviertel

wat kun je doen in munster op zondagWie graag uitgaat, een drankje wilt drink of lekker wilt eten, moet zich naar de wijk Kuhviertel begeven.

De cafés hebben hier bont gekleurde gevels en van oudsher prachtige uithangborden. In de zomermaanden staan de straten hier vol met houten banken en tafels die vol zitten met mensen die hier komen eten en drinken.In

Dit is van oudsher dé uitgaanswijk. Er zijn allerlei gezellige eetgelegenheden en cafeetjes gevestigd waar je van die typische Duitse streekgerechten kunt genieten. Geniet van de bontgekleurde gevels en prachtige uithangborden. De houten tafels en banken in de straatjes zitten ´s zomers vol met mensen. Wie neerstrijkt in restaurant Pinkus Müller, treft hier gelijk de oudste familiebrouwerij van Münster aan. Geniet van de Westfaalse keuken in combinatie met een op biologische wijze gebrouwen biertje. Typische gerechten zijn Pfeper-Potthast en Töttchen.

 

De Sint Lambertuskerk

Een van de mooiste gebouwen in Münster is de Sint Lambertuskerk. Het is in die typisch kenmerkende Westfaalse laatgotiek aan het eind van de 14e eeuw gebouwd. Bovendien speelt deze kerk een belangrijke rol in de Münsterse geschiedenis. Bijzonder te noemen zijn de wederdoperskooien die aan de toren van de Sint Lambertuskerk hangen. In deze kooien werden, na een brute executie, de lijken van drie wederdopers gehangen.

De toren van deze kerk is een van de weinige torens in Europa die elke avond (behalve dinsdag) door een torenwachter wordt bewaakt. Elke avond blaast een torenwachter tussen 21:00 en 24:00 uur elk half uur op zijn hoorn.

 

Hop-on-hop-off Münster

Wie in korte tijd een goede indruk van Münster wil krijgen, moet vooral een stadsrondrit met Der Münsterbus boeken. Je kunt dan uitstappen waar je wilt, bijvoorbeeld bij het Picassomuseum of Kuhviertel.

Maar er zijn meerdere manieren om Münster te ontdekken. Een stadswandeling langs 24 hoogtepunten is bij mooi weer ook een leuke manier om de stad te verkennen. Start bij het stadhuis. Per segway, moderne riksja of toeristentreintje door Münster rijden is ook mogelijk.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Duitse steden en wat je er kunt doen op zondag: