Kleef (of Kleve in het Duits) is de hoofdstad van de gemeente Kreis Kleve en is gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad Kleef is gelegen op een helling van de Heuvelrug, ook wel een stuwwal genoemd die in de ijstijd is ontstaan. De stad telt ongeveer 52.000 inwoners. In de stad komen toerisme, industrie, onderwijs, winkels en bestuurders tezamen . De stad is vooral in trek door Nederlanders, omdat het net over de Nederlandse grens is gelegen en je goedkoper inkopen kunt doen in Duitsland. Kleef op zondag bezoeken is dan ook prima te doen, ondanks dat de winkels maar vier keer per jaar geopend zijn voor bezoekers.

 

Zijn de winkels in Kleef open op zondag?

Kleef winkels open zondag winkels Kleef geldt net als bij de andere steden van Duitsland, de winkels zijn maar maximaal vier keer per jaar geopend. Zondag is een rustdag voor de inwoners van Duitsland waarop volgens de kerkelijke gebruiken geen winkels open mogen zijn. Met uitzondering van de vier keer dat winkeliers wel hun deuren mogen openen. Dit is vaak rondom feestdagen zoals voor de kerstdagen. Goed is om op internet te kijken wanneer de eerstvolgende koopzondagen worden gehouden. Elke stad heeft namelijk zijn eigen koopzondag. Als u zich echter in een situatie bevindt waarin u wat keukenbenodigdheden moet kopen en de winkels gesloten zijn, dan zijn veel van de beste huishoudelijke apparaten te vinden op huisinsider.nl

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Kleef?

Er zijn voldoende bezienswaardigheden te zien bij het bezoek aan Kleef, ondanks dat de winkels op zondag niet open zijn. Zo kun je een bezoek brengen aan:

  • Tiergarten Kleve;
  • Kasteel Schwanenburg;
  • Museum Kurhaus;
  • B.C. Koekkoek-Haus

 

Dierentuin Kleef

Kleef heeft een klein dierenpark, eigenlijk geen dierentuin te noemen gezien de oppervlakte en de hoeveelheid dieren dat het heeft. Maar wel leuk om te bezoeken. De dierentuin heeft zo’n 350 dieren die er wonen, van kamelen, katachtigen, zeehonden en diverse soorten vogels. Doordat het een klein dierenpark betreft, kunnen bezoekers vrij dicht bij de dieren komen om ze te zien. Ook heeft het park een kinderboerderij waar bezoekers de dieren kunnen voeren.

 

Kasteel Schwanenburg

schwanenburg kasteel bezoeken in kleef op zondag

Het enige kasteel in de stad Kleef, maar wel een mooie! Het kasteel heeft een geschiedenis dat vanaf de 11de eeuw in gaat. Het is uiteindelijk een barok kasteel geworden met twee torens, genaamd de spiegeltoren (met een hoogte van 28 meter) en de Zwanentoren, vanwaar een prachtig uitzicht over de stad Kleef wordt verkregen. In de Zwanentoren zijn op dit moment twee rechtbanken in ondergebracht, het Amtsgericht en het Landgericht. De rest van het kasteel is te bezichtigen en er is een klein museum in gevestigd over de geschiedenis van het kasteel.

 

Museum Kurhaus

Het museum Kurhaus dankt zijn naam aan hetgeen in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. In 1742 was Kleef een kuuroord. Een arts ontdekte een waterbron die volgens hem goed was voor de mens met geneeskrachtige werkingen. Dit was in het park en naast de waterbron werd een gebouw gebouwd genaamd het Brunnenhaus. In de periode van de Eerste Wereldoorlog droogde de bron op en raakte het kuurhuis in verval. In de jaren 1990 werd het park en het voormalige kuurhuis weer in volle glorie hersteld. In 1997 werd het huis een museum waar hedendaagse kunst tentoongesteld werd waar je beeldende kunstwerken kunt bezichtigen.

 

B.C. Koekkoek-Huis

Een bezoekje aan Kleef zonder het kunstenaarshuis van B.C. Koekkoek te bezichtigen, kan zeker niet ontbreken. Het is een museum geworden waar vroeger de Nederlandse Barend Cornelis Koekkoek heeft gewoond die fan was van landschappen en dit dan ook schilderde. Het huis is gebouwd in renaissance Italiaanse stijl met een mooi aangelegde tuin.

 

Extra tip: Schloss Moyland

schloss moyland bezoeken vlakbij kleef

Op een paar kilometer van Kleef ligt het mooie Schloss Moyland. Heb je wat tijd over? Ga er dan zeker even langs. Er zijn mooie tuinen aangelegd, er is een speeltuin met een extreem grote boomhut en je kunt het oude kasteel bekijken. Zeker de moeite waard.

 

Voor meer informatie voor het bezoek aan Kleef, kun je de volgende website bezoeken. Hier staat genoeg informatie om jouw bezoek aan de stad, ook op zondag, leuk te maken, ondanks dat de winkels niet altijd op zondag open zijn.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Duitse steden en wat je er kunt doen op zondag: