De geschiedenis van Essen (DE)

Essen is gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan de rivier de Ruhr. In 845 is de stad ontstaan, maar pas in de 19e eeuw begon de stad te groeien tot een stad van belang. Het werd een industriestad en is dan ook gelegen tussen vele voormalige kolenmijnen en fabrieken. De bekendste firma van Essen is de staalfirma opgericht door de familie Krupp. Ondanks de geschiedenis als industriestad beschikt Essen echter ook over vele groene gebieden, waardoor het in 2017 verkozen werd tot Groene Hoofdstad van Europa. Tegenwoordig staat de stad met 583.109 inwoners en een oppervlakte van 210,34 km² op plek 9 van grootste steden in Duitsland.

 

Zijn de winkels in Essen open op zondag?

Aangezien in Duitsland zondag een rustdag is, zijn de winkels in Essen op zondag gesloten. Er worden vier koopzondagen per jaar toegestaan. In principe worden deze koopzondagen gehouden tijdens leuke activiteiten, zoals tijdens de jaarlijkse kerstmarkt. Echter ook tijdens deze koopzondagen blijven sommige winkels gesloten. De exacte data zijn op dit moment nog niet bekend.

Op treinstations in Essen zijn de winkels vaak wel alle zondagen open.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Essen?

Wat is er te doen in Essen op zondag? Essen heeft tal van interessante bezienswaardigheden, die vaak 7 dagen per week geopend zijn. We geven je een overzicht welke leuke plekken je kunt bezoeken in Essen.

 

Kolenmijn Zollverein

wat kun je bezoeken op zondag in essenAls je in Essen bent kan een bezoekje aan deze voormalig kolenmijn niet ontbreken. In kolenmijn Zollverein werd tot 1986 steenkool gewonnen. Tegenwoordig heeft de mijn zelfs een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO veroverd. Er zijn meerdere rondleidingen in de mijn en de cokesfabriek, welke gemiddeld zo’n twee uur duren. Op hetzelfde terrein kun je ook het Ruhrmuseum en het Red-Dot-Design-museum bezoeken.

 

Folkwang Museum

Dit museum voor moderne kunst behoort tot de meest gerenommeerde Duitse kunstmusea. In totaal beschikt het museum over ongeveer 600 schilderijen, 300 sculpturen en meer dan 1800 andere kunstobjecten, waaronder stukken van Cézanne, van Gogh en Manet. Bovendien bezit het museum over een eersteklas fotografie-verzameling. Met andere woorden, een must-see voor echte kunst- en cultuurliefhebbers.

 

Dom van Essen

dom van essen bezoeken op zondagIn het centrum van de stad vind je de Dom van Essen. De huidige Dom is de derde kerk op deze plek, en is na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog herbouwd. Vooral de schatkamer is zeker een bezoek waard. Hier vind je onder andere de Gouden Madonna, het oudste gebeeldhouwde Mariabeeld ter wereld, en het Zwaard van Essen. Na de Dom kun je ook nog een bezoekje brengen aan de oude synagoge. Dit oude gebedshuis is vlakbij de Dom gelegen.

 

 

 

 

Kettwig

Deze wijk is gelegen aan de oever van de rivier de Ruhr. Het historische centrum gaat terug tot de middeleeuwen en is daarmee erg populair voor toeristen. Kettwig beschikt over vele vakwerkhuizen en een gezellig plein met cafés.

 

Botanische tuinen Grugapark

Met een wandeling door het Grugapark vergeet je even dat je je in het Ruhrgebied bevindt. In de tuinen bevinden zich verschillende bomen, struiken, vaste planten, exoten, vijvers en watervallen. Behalve groen vind je er echter ook dieren, standbeelden en de mogelijkheid te sporten. Met andere woorden, de perfecte plek voor een dagje ontspanning.

 

Margarethenhöhe

Deze buitenwijk is vlakbij het Grugapark gelegen. De wijk is in de eerste helft van de 20e eeuw ontstaan voor werknemers van de Krupp staalfabrieken. Door de smalle straatjes, het gezellige plein en het feit dat de wijk volledig omringd is door bos is dit zeker een wandeling waard.

 

Villa Hügel

Dit gigantische landhuis werd tussen 1870 en 1873 gebouwd in opdracht van de familie Krupp. Drie generaties Krupp hebben hier gewoond. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog namen de Amerikanen de Villa over. Na hun vertrek in 1952 heeft de familie Krupp het huis ter beschikking gesteld voor kunst, wetenschap en cultuur. Het oude woonhuis telt 269 kamers en wordt omringd door een groot landgoed welke helemaal tot aan de Baldeneysee loopt.

 

Baldeneysee

de Baldeneysee is een groot meer, ontstaan door een stuwdam in de rivier de Ruhr. Het is een populaire plek voor watersporten, zoals suppen en windsurfen. Voor toeristen is er mogelijkheid het meer te ontdekken op een rondvaartboot of in een trein die langs de oever rijdt. Toch wat sportiever? Maak dan een stevige wandeling van bijna 27km rondom het meer.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Duitse steden en wat je er kunt doen op zondag: