Duisburg is één van de vele steden in Duitsland en is gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en behoorde vanaf de twaalfde eeuw tot een zeer belangrijke havenplaats. Dit komt, doordat de stad gunstig gelegen is aan de Ruhr en de Rijn, dat weer in verbinding staat met andere plaatsen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad Duisburg opnieuw omgetoverd als belangrijke havenstad en tevens industriestad, waar de staal en ijzerindustrie en kolenmijnen in aantallen groeiden. Momenteel is de haven van Duisburg de grootste binnenhaven in de hele wereld en telt de stad zo’n 500.000 inwoners.

 

Zijn de winkels in Duisburg open op zondag?

De zondagen in Duitsland zijn bedoeld als rustdag en zelfs wettelijk in de grondwet opgenomen. Dit houdt in dat de meeste winkels dicht zijn op zondag, ondanks dat ze gelegen zijn in de vaak toeristische steden, zo ook Duisburg op zondag.

Landelijk is wel geregeld dat steden vier koopzondagen in een jaar mogen houden, maar je ziet dat in de deelstaten in Duitsland hier af en toe van wordt afgeweken. Meestal is dat rondom feestdagen en de welbekende kerstmarkten. Het is dus ook afhankelijk in welke deelstaat de stad is gelegen. Maar Duisburg is zo’n stad waar je ook maar vier keer op de zondag jouw inkopen kunt doen en de meeste winkels hun deuren geopend hebben.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Duisburg?

Vergeleken de openingstijden van de winkels, is er genoeg te beleven op de zondagen dat je in Duisburg vertoefd. Duisburg op zondag hoeft dus helemaal niet saai te zijn! Het is een leuke historische stad dat omgeven is door water en zeker een bezoekje waard is om doorheen te lopen. In en rondom de stad zijn veel historische monumenten gelegen, waar je zowel met de fietstour alsmede lopend bezichtigingen kunt doen. Daarnaast kunnen echte bierfans een kijkje nemen in de König Pilsener-brouwerij in Duisburg. Hier worden ook op zondag rondleidingen verzorgd om een kijkje te nemen in de brouwerij.

Maar er zijn nog meer leuke bezienswaardigheden, zoals:

  • Zoo Duisburg;
  • Landschaftspark Duisburg-Nord;
  • Het Kultur- und Stadthistorische Museum;
  • Beklim de Tiger & Turtle;
  • MKM Museum Küppersmühle.

 

Zoo Duisburg

De enige dierentuin die in Duisburg te vinden is, maar wel een hele leuke en uniek in zijn diersoort, want het heeft koala’s! Naast deze mooie dieren heeft het zo’n 2100 dieren die je kunt bezichtigen. De dolfijnen die het park rijk is geven zelfs een show, dat leuk is voor kinderen. Verder is de dierentuin rijk aan groen, van kleine paadjes tot mooie tuinen waar je langsloopt. Ook vindt je er veel speeltuinen.

Tiger & Turtle

tiger en turtle achtbaan in duisburg

Een waar kunstwerk is de Tiger & Turtle beloopbare achtbaan. Ja, je leest het goed, beloopbaar! Waar vroeger een slakkenberg van hoogovens geplaatst was, is nu een achtbaan gebouwd die beloopbaar is van ongeveer 2,7 kilometer lang. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de stad Duisburg.

 

Landschaftspark Duisburg-Nord

Dit is een bijzonder park dat je niet in andere landen aantreft. Het is namelijk gebouwd op een terrein waar ooit kolen- en staalfabrieken stonden en nu verlaten zijn. Van dit terrein is uiteindelijk een park gebouwd. Niet alleen tref je klimtuinen aan in de voormalige opslagbunkers voor erts, ook vindt je een groot kunstmatig duikcentrum. Wie van klimmen houdt zit hier zeker goed. Er is een heel parcours uitgezet! En je kunt ook op de hoogoven klimmen, dat is omgetoverd tot een uitkijktoren. Kortom, een waar spektakel op een bijzonder terrein dat uniek is in zijn soort. Wie een rondleiding wil, kan dat ook aanvragen. Daarnaast zijn mogelijkheden om te skaten, mountainbiken en van de buisglijbaan af te gaan die door twee ertsbunkers gaat.

 

Het Kultur- und Stadthistorische Museum

Dit museum ligt niet ver van de oude stadsmuur van Duisburg af en geeft de geschiedenis van de stad aan in diverse ruimten. Deze geschiedenis begint in de ijstijd en eindigt in deze tijd. Van belangrijke havenplaats tot de latere industrialisatie van steenkool en staal, de ontwikkelingen zijn op de voet te volgen.

 

MKM Museum Küppersmühle

Duisburg heeft een paar musea in de stad, waarvan dit toch wel de bekendste is. Het is een museum waar hedendaagse kunst bezichtigd kan worden. Zo’n 1500 kunstwerken zijn te bezichtigen die afkomstig zijn uit de na-oorlogse periode.

Extra tip:

de hoogovens bezoeken in de omgeving van duisburg

Vergeet ook niet om de hoogovens te bezoeken in de omgeving van Duisburg.

Voor meer informatieve kijk je op de site van de stad Duisburg. Hierop zijn zal van attracties te vinden en kun je zien waar je lekker kunt eten en overnachten. Zoals je leest kun je tal van andere leuke activiteiten ondernemen op de zondag, zodat jij je goed kunt vermaken. Kortom, een aanrader!

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Duitse steden en wat je er kunt doen op zondag: