Het Duitse Dortmund ligt eigenlijk op een steenworp afstand van Nederland. Vanaf Utrecht ben je in tweeënhalf uur in deze stad in het Ruhrgebied. Met bijna 600.000 inwoners is Dortmund de tweede grootste stad van het deelgebied Noordrijn-Westfalen. Het is een bedrijvige stad, maar voor velen zal het ook bekend staan als de stad waar je heerlijk kunt winkelen.

 

Zijn de winkels in Dortmund open op zondag?

Op je vrije zondag een dagje naar Dortmund klinkt als de ideale gelegenheid om alle winkels van Dortmund te ontdekken. Maar als je op zondag gaat, moet je dat wel goed plannen. Want de regel is dat de winkels in Dortmund op zondag gesloten zijn. Dat is namelijk in heel Duitsland het geval. Gelukkig zijn er wel uitzonderingen, namelijk in de vorm van koopzondagen. Plan daarom je uitstapje naar Dortmund zorgvuldig zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan.

 

De leukste winkeladressen in Dortmund

dortmund bezoeken op zondagHoud je van mode? Of vind je het leuk om te zien wat het nieuwste is op het gebied van designmeubelen? Wat je voorkeur ook is, de winkels in Dortmund hebben het allemaal. Voor de bekende modemerken ga je bijvoorbeeld naar de Thier Galerie. In dit overdekte winkelcentrum vind je niet alleen 160 winkels maar ook nog eens 14 restaurants. Thier Galerie ligt in het centrum van Dortmund en er is een grote parkeerplaats. Wat je ook niet mag missen als in Dortmund op zondag de winkels open zijn, is de trendy winkel La Seda. Zoek hier op je gemak een paar nieuwe sieraden, een tas of een sjaal uit van bekende en minder bekende merken. Ondertussen geniet je van de muziek van de dj die in de winkel draait. Of je bewondert de tentoonstelling die er op dat moment is.

Neem de tijd als op zondag in Dortmund de winkels open zijn om het totale aanbod van winkels te ontdekken. Loop bijvoorbeeld door de Kampstraße, een lange winkelstraat waar veel verschillende winkels aan gevestigd zijn. En ook Henriette’s Küchenladen mag je niet missen. Zeker niet als je van koken houdt of als je op zoek bent naar een cadeau voor een hobbykok. Wie weet vind je er wel een artikel waar je allang naar op zoek bent, maar dat nergens meer te krijgen is. Bij Henriette’s Küchenladen kan het zomaar nog in de winkel liggen.

 

De kerstmarkt in Dortmund

Wat zonder twijfel open is op zondag, zijn de winkels van de kerstmarkt in Dortmund. Dit jaarlijks terugkerend evenement staat bekend als een van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Je treft er niet alleen meer dan 300 kraampjes met allerlei producten die je kunt kopen. Je geniet er ook nog van optredens van verschillende artiesten, je maakt kennis met oude ambachten en je ademt natuurlijk de gezellige kerstsfeer in. Bovendien is er op de kerstmarkt genoeg gelegenheid om te eten en te drinken. En de kinderen kunnen zich vermaken in de draaimolen, of wegdromen bij de verschillende sprookjeslandschappen.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Dortmund?

Dortmund ligt niet ver van Nederland en je kunt dus heel eenvoudig voor een zondag naar de winkels in Dortmund. Maar waarom zou je er niet een weekendje uit van maken? De stad heeft veel te bieden en als je er toch bent, dan is het net zo leuk om nog wat meer van Dortmund te ontdekken. Een aantal van deze bezienswaardigheden zijn vrij toegankelijk. Je hoeft dus geen rekening te houden met openingstijden, ook niet op zondag.

 

Bewonder de fonteinen van Dortmund

In de stad liggen een paar grote fonteinen die je zeker niet mag missen. Zeker in de zomer zijn deze fonteinen een koele plek om even lekker te ontspannen. Je hebt drie fonteinen die absoluut de moeite van het bekijken waard zijn:

Gauklerbrunnen. Dit is een indrukwekkende fontein van veertig bij achttien meter. Het water valt vanaf vier meter hoogte en dankzij de bronzen beelden die in de fontein verwerkt zijn, kijk je naar een speels tafereel.

Bläserbrunnen. De oorsprong van deze fontein stamt uit de tijd dat de paarden na het afleveren van goederen, te drinken kregen. Inmiddels is de originele fontein niet meer intact, maar de replica uit de jaren zestig is zeker net zo bijzonder om te zien.

Europabrunnen. De Europabrunnen is bijna een modern kunstwerk. Je hebt uitzicht op deze fontein uit 1989 als je plaatsneemt op een van de vele terrasjes die zich rondom de fontein bevinden.

 

Bezoek op zondag een museum in Dortmund

Ook als het weer niet helemaal meewerkt is er op zondag nog genoeg in Dortmund te doen. Bezoek het brouwerijmuseum en ontdek niet alleen hoe het bier gemaakt wordt, maar proef ook na afloop zelf hoe het smaakt! Ben je liefhebber van kunst dan is een bezoek aan het Museum für Kunst und Kulturgeschichte op zondag ook een absolute aanrader. De toegang is gratis en je kunt de vaste collectie bewonderen maar er zijn ook wisselende tentoonstellingen.

Of je nu alleen voor de winkels op zondag naar Dortmund komt of je combineert het met andere bezienswaardigheden, een bezoek aan Dortmund is altijd de moeite waard.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Duitse steden en wat je er kunt doen op zondag: