De Belgische stad Leuven is de hoofdstad van Vlaams-Brabant. Er wonen ruim 100.000 mensen, waaronder een groot aantal studenten. Deze plaats is namelijk van oudsher een universiteitsstad. Daarnaast staat Leuven bekend om de bierbrouwerijen die er gevestigd zijn en de vele historische gebouwen die je er aantreft.

 

Zijn de winkels in Leuven op zondag open?

Helaas zijn niet altijd de winkels in Leuven op zondag open. Er is wat dat betreft een beperking van slechts een keer per maand. En in dat geval gaat het meestal om de eerste zondag van de maand. Houd wat dat betreft wel rekening met enkele uitzonderingen. Tijdens de zomervakantie is er geen koopzondag en in de decembermaand zijn er maar liefst drie: een voor Sinterklaas en twee gedurende de plaatselijke kerstmarkt. In Leuven zijn de winkels op zondag overigens niet de gehele dag open. Je kunt er op koopzondagen alleen maan van 1 uur ‘s middags tot 6 uur ‘s avonds terecht.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Leuven?

Ook wanneer in Leuven de winkels op zondag gesloten zijn valt er nog steeds een heleboel te beleven. Als je op zo’n dag weet wat er te doen is in Leuven, dan kom je al snel tot de conclusie dat je je er absoluut niet hoeft te vervelen.

 

Fietsvriendelijke stad Leuven

Omdat het centrum van de stad vrijwel autovrij is, is het een heerlijke plek om te wandelen of te fietsen. Geen zin om je eigen fietsen mee te nemen? Dan kun je ze ook gewoon ter plekke huren. Dat kan onder meer bij LeuvenRides en Fietspunt Station Leuven. Je kunt natuurlijk op eigen houtje Leuven op de fiets gaan ontdekken, maar er ook voor kiezen om dat onder begeleiding van een ervaren gids te doen. Elke zondag heb je wat dat betreft keuze uit vier verschillende routes: de Leuvense Lus, de Flanders Classics Lus, de Abdijen- & Brouwerijen Tour en de Lovely Leuven Highlights Tour. Tickets voor deelname aan een van deze tours kun je online kopen

imposante universiteitsbibliotheek van LeuvenLeuven bestaat al ruim 700 jaar. Een aantal indrukwekkende bouwwerken uit vroegere eeuwen staat nog steeds fier overeind. Een goed voorbeeld daarvan is de plaatselijke universiteit. Voor belangstellenden is de Universiteit Leuven op zondag geopend van 10 uur ‘s morgens tot 5 uur ‘s middags. Je kunt er een kijkje nemen in de imposante universiteitsbibliotheek en ook meteen de eraan gebouwde toren beklimmen. Tijdens je rondgang door het gebouw kun je gebruik maken van een audiogids die allerlei leuke en interessante weetjes vertelt. Reserveer je tickets hier.

Een ander opvallend gebouw in het centrum van Leuven is het plaatselijke stadhuis. De eerste steen ervan werd in het jaar 1439 gelegd en het duurde uiteindelijk 30 jaar voordat het helemaal af was. Vandaag de dag is dit historische stadhuis alleen nog maar in gebruik voor bijzondere evenementen en plechtigheden, want de lokale ambtenaren verhuisden in 2009 naar een ander onderkomen. Elke zondagmiddag start om 3 uur een rondleiding door het gebouw, waarbij een deskundige gids je allerlei wetenswaardigheden over het stadhuis vertelt. Ook voor deze activiteit kun je vooraf online je tickets boeken.

In en om Leuven tref je een reeks grote en kleine bierbrouwerijen aan. De bekendste is waarschijnlijk die van Stella Artois. Hier wordt elke zondagmiddag vanaf 1 uur een rondleiding georganiseerd, inclusief aansluitend bier proeven. De groepsgrootte voor de rondleiding is beperkt tot 30 personen, dus zorg ervoor dat je tijdig je tickets bestelt om aan de rondleiding mee te kunnen doen. Naast de brouwerij van Stella Artois, kun je op zondagen ook terecht in die van De Coureur (van 12:00 tot 20:00 uur) en Hof Ten Dormaal (13:30 tot 18:00 uur).

 

Historische gebouwen

de historische binnenstad van LeuvenOok voor historische kerken, abdijen en begijnhoven ben je in Leuven aan het juiste adres. Voor wat betreft laatstgenoemde bevat de stad er twee: een Groot Begijnhof en een Klein Begijnhof. Het Groot Begijnhof wordt door de lokale bevolking ook wel als een dorp in de stad omschreven. Het netwerk van allerlei straten, pleintjes, tuinen en parken huisvestte in het verleden zo’n 360 begijen en behoort vandaag de dag tot het Werelderfgoed van UNESCO. Het Klein Begijnhof vind je in de schaduw van de Sint-Geertruikerk en doet tegenwoordig dienst als woonwijk. Daarnaast is de historische binnenstad van Leuven ook echt een bezoek waard.

Voor wat betreft abdijen heb je in en om Leuven vier keuzemogelijkheden. Abdij van Park is wat dat betreft een van de best bewaard gebleven abdijen van Europa. Je kunt er op zondag van 10 uur ‘s morgens tot 5 uur ‘s middags terecht. Tickets voor een bezoek aan deze bijzondere abdij kun je online kopen en geven je ook meteen recht op toegang tot PARCUM, een museum voor religieus erfgoed en cultuur., dat in het klooster van de abdij te vinden is. De drie andere abdijen in de omgeving van Leuven zijn de Sint-Geertruiabdij, de Abdij van Vlierbeek en de Abdij Keizersberg. Deze zijn alle drie – ook op zondag – gratis te bezoeken.

 

Museum M Leuven bezoeken

Het meest toonaangevende museum van Leuven is zonder twijfel M Leuven. Hier tref je een fraaie mix van zowel oude als nieuwe kunst aan, waarbij altijd de veelzijdigheid van Leuven centraal staat. Je treft er onder meer historische werken van Constantin Meunier, Georges Minne en Jef Lambeaux aan. Op zondagen kun je van 11 uur ‘s morgens tot 6 uur ‘s avonds een bezoek aan dit museum brengen. Het museum beschikt overigens ook over een heerlijke binnentuin waar je aan de drukte van alledag kunt ontsnappen.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Belgische steden en wat je er kunt doen op zondag: