Het Belgische Hasselt is enorm leuk voor een dagje uit of een (romantisch) weekendje weg. Hasselt is een gezellige stad met betoverende straatkunst en een geweldige modescène. Het is een voetgangers- en fietsvriendelijke stad met een rijk historisch landschap. Hasselt op zondagen is daarom absoluut een bezoek waard. Er is heel veel leuks, moois en bijzonders te beleven. Vanuit Nederland is Hasselt bovendien eenvoudig bereikbaar.

 

Zijn de winkels in Hasselt (BE) op zondag open?

Uitgebreid shoppen kun je in Hasselt op zondag niet, winkels in Hasselt zijn op zondag niet open. Gelukkig zijn er zoveel andere leuke alternatieven voor een regulier dagje winkelen. Er is zoveel te doen en te beleven in Hasselt, het is helemaal geen gemis dat in Hasselt winkels op zondag gesloten zijn. Lees daarom gauw verder voor inspiratie en tips voor een bezoek aan Hasselt.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Hasselt?

Ook al zijn de winkels in Hasselt op zondag niet geopend, je kunt er nog genoeg beleven op zondag. We geven je een overzicht van echte aanraders die je de hele week (dus ook op zondag) kunt bezoeken. 

 

Modemuseum Hasselt

In plaats van te shoppen en kleding te kopen, kun je in het modemuseum Hasselt op een hele andere en bijzonder inspirerende manier met mode kennismaken. Hier ontdek je wat jouw overgrootouders vroeger droegen, maar ook wat de huidige generatie modeontwerpers voor opvattingen over mode hebben. Het is interessant te zien hoe door de jaren heen mode is veranderd. Van noodzakelijk iets tot uiting van individuele identiteit. Mode is grillig, hetgeen aan voorliefde en meningen van mensen te wijten is. Van ouderwets korset tot crop top, wat je hier te zien krijgt verandert dan ook voortdurend (wisseltentoonstellingen).

Het modemuseum Hasselt is zondag open van 10:00 tot 17:00 uur

 

Natuurdomein van Kiewit

Japanse tuinen in Hasselt op zondag bezoekenIn dit mooie park word je beslist één met de natuur. Het heeft prachtig aangelegde paden die je langs serene plekken leiden. Grote kans dat je plotseling oog in oog met de Galowayrunderen staat, die het park bevolken. Met een beetje geluk spot je een hert of een everzwijn, die hier ook voorkomen.

De jongste bezoekers van het park kunnen zich lekker uitleven in de speeltuin of de boerderijdieren gaan bewonderen.

Wie van al dat wandelen trek of dorst heeft gekregen, kan in het restaurant terecht.

 

Het gerechtsgebouw van Hasselt

Wie van architectuur en design houdt, moet beslist het gerechtsgebouw van Hasselt gaan bewonderen. Het werd in 2011 gebouwd en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het moderniseren van de stationsbuurt. Benut direct de kans om in deze buurt de mooie en bijzondere street art te spotten. Dit kan op eigen houtje met een speciale wandel- en fietsroute, Summercarnival. Je kunt ook een graffiti- en street art tour boeken.

Tip: Download de gratis Street Art Cities app.

 

Z33

Nog meer moderne, soms ongrijpbare kunst, design en architectuur kun je absoluut in Z33 bewonderen. De sobere buitenkant staat in schril contrast met de binnenkant. De ruime witte ruimtes dienen als decor voor objecten en tentoonstellingen die je tot denken aanzetten. Denk aan audiovisuele constructies, constructies met neonlicht of kunst die is samengesteld met restanten van de voormalige Fordfabriek uit Genk. Allemaal zeer bijzonder te noemen.

Z33 in Hasselt is zondag open van 10:00 tot 18:00 uur.

Tip: Neem een kijkje bij het Hasseltse Begijnhof dat direct naast Z33 ligt. De verzameling schattige huisjes kregen inmiddels een herbestemming. Een deel ervan is door Z33 in gebruik genomen.

 

Jumpsquare

Laat het kind (in je) los! Niet alleen de jongere bezoekers van Hasselt vinden dit sportcomplex helemaal te gek, waarschijnlijk vinden volwassenen Jumpsquare nóg leuker. Nog niet zo ervaren met trampoline springen? Er worden ook lessen gegeven en activiteiten aangeboden.

Op zondag geopend van 09:30 uur tot 20:00 uur.

 

Het Jenevermuseum

Het Jenevermuseum in hasselt bezoeken op zondagJenever speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Hasselt. Het jenevermuseum

is niet alleen interessant om te bezoeken, er wordt ook jenever gestookt. Hier worden de geheimen rondom het destilleren onthuld en zie je hoe jenever precies wordt gemaakt. Deze drank werd met slogans en grappige reclamespotjes bij de Belgen gepromoot.

Bij de entree is een glaasje jenever inbegrepen, dat in het proeflokaal wordt aangeboden. Heb je de smaak te pakken gekregen? Dan is een “tasting” de moeite waard. Je kunt dan vier verschillende en lekkere shotjes jenever uitproberen.

Op zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Tip: Boek een borrelende jeneverwandeling door het centrum van Hasselt. Een stadsgids loodst je lang gebouwen, monumenten en locaties die een belangrijke rol in de jenevergeschiedenis speelden.

 

Het Albertkanaal

Een boottochtje over het naar Koning Albert I vernoemde kanaal mag je tijdens een bezoek aan Hasselt eigenlijk niet missen. Vanaf het water kom je langs tal van bezienswaardigheden en kun je van weidse vergezichten genieten. Wie tijdens het gouden uurtje (kort na zonsondergang) de boot over het Albertkanaal niet heeft gemist, kan geweldige foto´s maken.

Er is dus altijd wel wat te doen in Hasselt, ondanks dat in Hasselt winkels op zondag niet open zijn.

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Belgische steden en wat je er kunt doen op zondag: