De gemoedelijke Vlaamse stad Gent is met haar historische en sprankelende binnenstad absoluut de moeite waard voor een stedentrip of dagje uit. Met 263.429 inwoners is het de op een na grootste gemeente van België.

De naam Gent is afgeleid van het Keltische woord voor monding,’Ganda’. Dit vanwege de ligging aan de monding van de rivieren de Leie en de Schelde. In de middeleeuwen was Gent een welvarende Europese stad, bekend om de bloeiende wolnijverheid. De geschiedenis is nog voelbaar in de stad. Oude grachten, kleine steegjes, grote monumentale panden, kerken en kastelen: van het het Belfort en de St. Pieterskathedraal tot het beroemde meesterwerk ‘Het Lam Gods’ van de gebroeders van Eyck in de St. Baafskathedraal. In elke straat is wel een nieuw hoogtepunt te beleven.

Het is niet alleen historie in Gent. Ook het Gentse winkelcentrum, de gezellige terrassen, talloze cafés en het veelzijdige aanbod aan restaurants maken Gent de moeite waard. Bovendien is Gent nog niet bedolven onder het massatoerisme, wat het een prettige plaats maakt om rustig te vertoeven. Alleen tijdens de Gentse feesten is het aan te raden om op tijd een accommodatie te boeken. Elke zomer zijn de Gentse feesten een cultureel hoogtepunt. Deze volksfeesten zijn erkend als Vlaams immaterieel erfgoed en niet voor niets. Twee weken lang staat de stad tijdens dit festival bol van toneel, zang, dans, prachtige straatoptredens en veel bier. Vele tienduizenden mensen bezoeken tijdens deze weken de stad. is Gent nog niet bedolven onder het massatoerisme, wat het een prettige plaats maakt om rustig te vertoeven. Wat te doen in Gent? Lees vooral even verder.

 

Zijn de winkels in Gent op zondag open?

Sinds de zomer van 2022 zijn in Gent de winkels op zondag geopend, omdat de stad officieel erkend is als toeristisch centrum. Elke eerste zondag van de maand is het bovendien speciale koopzondag, ofwel Shop-op-zondag. Op die zondagen zijn in Gent de winkels geopend en zijn er ook allerlei andere activiteiten in de binnenstad. Op koopzondagen rijdt er een gratis shuttlebus tussen het centrum en 2 park-and-rides, namelijk P+R Decathlon en P+R Watersportbaan. Ook kun je je tijdens deze koopzondagen gratis met de bus en de tram van de Lijn in Gent verplaatsen. Lees hier welke winkelcentrum in Gent je het beste kunt bezoeken.

 

Populaire winkelgebieden in Gent zijn (ook op zondag):

  • SoGo: van de modewinkels in de Sint- Pietersnieuwstraat, de Walpoortstraat en de Kortedagstraat is dit het grootste shopgebied van Gent. Ook in dit deel van Gent zijn winkels zondag open.
  • In de buurt van de Korenmarkt, Veldstraat en Langemunt vindt je vestigingen van grote en kleine winkelketens. .
  • Het East District, de commerciële wijk rond Henegouwenstraat. Van kleine boetiekjes en luxe zaken tot verswinkels.
  • Aan de linkeroever van de Leie zijn veel kunst- en antiekzaken gevestigd, waar liefhebbers beslist even een kijkje moeten nemen.

 

Op zondag komen ook liefhebbers van markten in Gent aan hun trekken.

  • Elke zondag wordt op de Kouter een bloemenmarkt gehouden, tussen 7:00 en 16:00.
  • Op het Maria-Hendrikaplein voor het station Gent-Sint-Pieters vindt iedere zondag tussen 8:00 en 13:00 een bio markt plaats, met verse producten.
  • Liefhebbers van tweedehands boeken kunnen elke zondag terecht op de tweedehands boekenmarkt op de Ajuinlui. Ondertussen heerlijk genieten van het uitzicht op het water.

 

Welke bezienswaardigheden zijn open op zondag in Gent?

De meeste bezienswaardigheden in Gent zijn op zondag open voor bezoek. Zo is er voor iedereen wat te doen in Gent op zondag.

 

1. Breng een bezoek aan Kasteel Gravensteen

Kasteel Gravensteen in gent bezoeken op zondagKasteel Gravensteen in Gent is op zondag geopend voor bezoek tussen 10:00 en 18:00. Deze middeleeuwse burcht dateert uit 1180 en is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen. Bijzonder is de tentoonstelling van folterwerktuigen.

 

2. Bewonder ‘Het Lam Gods’ in de Sint Baafskathedraal

Het beroemde schilderij ‘Het Lam Gods’ van de Gebroeders van Eyck is dagelijks te bezichtigen in deze kathedraal. Via de website is het mogelijk om vooraf een ticket te reserveren voor een unieke ervaring van dit kunstwerk in ’augmented reality’. De kathedraal zelf is elke dag vrij toegankelijk voor bezichtiging.

 

3. Beklim het Belfort op zondag

 Ook op zondag kun je in Gent tussen 10:00 en 18:00 een bezoek brengen aan het Belfort. Deze uitkijktoren is Unesco Werelderfgoed. De toren was het symbool voor de autonomie en onafhankelijkheid van Gent. Als je de kans krijgt om de toren een ’s avonds na sluitingstijd te beklimmen kan je extra goed ervaren hoe mooi de stad Gent in het donker is.

 

4. Maak een rondvaart door de Leije

rondvaart door de Leije in gent op zondagEen rondvaart door de Leije laat je de stad vanaf het water ervaren. Een totaal andere beleving van de meest pittoreske plaatsen in Gent. Ondertussen krijg je meer informatie over de verschillende monumenten.

Ook op zondag is Gent dus absoluut de moeite van het bezoeken waard, want de meeste bezienswaardigheden en winkels zijn in Gent op zondag open. Veel plezier op je stedentrip!

 

Lees ook onze andere blog artikelen over Belgische steden en wat je er kunt doen op zondag: